Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato testo»Kroasani»Domaći francuski kroasani

Domaći francuski kroasani

Petya StrahilovaPetya Strahilova
Početnik
18574
Domaći francuski kroasani
Fotografije: Petya Strahilova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
20
"Zvuči dugo i teško, ali zapravo je veoma jednostavno, prosto oduzima više vremena. Prijatno sa mojim domaćim francuskim kroasanima."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 300 g
  • topla voda - 130 ml
  • suvi kvasac - 7 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 supene kašike
  • maslac - 30 g, istopljen
  • žumanca - 1 komad
  • maslac - 140 g, za ubacivanje u testo
  • jaja - 1, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Način pripreme:

Mutim kvasac sa vodom i prstohvatom šećera i ostavljam da se aktivira na 10 minuta.

Prosejem brašno otprilike 250 g zajedno sa drugim suvim sastojcima (so, šećer) i dodajem kvasac i žumance. Mesim meko testo i dodatno mesim sa drugih 50 g brašna i stavljam ga u frižider, pokrivenog folijom na 10 minuta.

Vadim ga nakon 10 minuta, poklopim krajeve i stavljam ga na još 10 minuta. Uzimam list pirinčanog papira i velikim lenjirom iscrtavam kvadrat dimenzija 18/18 cm.

Stavljam testo u centar lista, uvijam ga, okrećem ga i razvijam, da se rasporedite po krajevima papira. Stavljam u frižider na 30 minuta. Na isti način oblikujem maslac u kvadratić 10/10 cm i blago ga razvijam. Uvijam i njega i prestoji sa testom 30 minuta.

Nakon 30 minuta vadim testo iz frižider, stavljam ga radnu površinu za razvijanje i na njega stavljam maslac. Uvijam maslac sa testom i lagano bez pritiskanja ga razvijam otprilike 20 cm.

Presavijam 1/3 testa i zavijam ga drugim delom da postane kao rolat.

Stavljam na još 30 minuta. Vadim, ponovo blago razvijam, ponovo uvijam u rolat i ponovo na 10 minuta u frižider.

Vadim iz frižidera, razvijam i uvijam u dva, ostavljam na 30 minuta u frižideru. Vadim, razvijam u koru, sečem trougliće i uvijam kroasančiće.

Stavljam u tepsiju sa papirom za pečenje. Mutim jedno celo jaje i premazujem ih. Ostavljam da nadođe na otprilike 2 sata na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči obim.

Ponovo mažme jajetom domaće kroasane i pečem na 200°C 15-20 minuta.

Zvuči dugo i teško, ali zapravo je veoma jednostavno, prosto oduzima više vremena.

Prijatno sa mojim domaćim francuskim kroasanima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: