Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato testo»Lisnate pogačice»Čupavci od lisnatog testa sa klasičnim kremom i orasima

Čupavci od lisnatog testa sa klasičnim kremom i orasima

Čupavci od lisnatog testa sa klasičnim kremom i orasima
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
14
"Vrlo jednostavni čupavci od lisnatog testa, koji će vas oduševiti ukusom i aromom. Nakon hrskavog posipa, očaraće vas delikatni i jedinstveni krem od maslaca. ​"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 800 g
  • orasi - 200 g
  • sveže mleko - 550 ml
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 3, 5 kašike
  • šećer - 200 g
  • kravlji maslac - 120 g
  • vanilin šećer - 8 g (1 pakovanje)
* merne jedinice

Način pripreme

Odmrznite lisnato testo.

Drvenom oklagijom lagano ga razvijte.

Isecite ga na kvadrate ili pravougaonike.

Ređati u pleh za pečenje koji se ne lepi ili je obložen papirom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.

Pustite da se peciva ohlade.

Napravite krem.

Naznačena količina šećera je prosečna, možete staviti od 170 do 230 grama. Zavisi od vaših preferencija ukusa, kao i od toga sa čime planirate da poslužite krem. Uzmite najkvalitetniji maslac, sa njim će krem za lisnato testo postati gust i kremast. Od ove količine proizvoda dobićete jednu porciju krema, dovoljnu za jednu porodičnu tortu.

Uzmite šerpu sa debelim dnom. Ovo je važno jer će baza za kremu sadržati jaja koja mogu da zagore pri kuvanju. Debelo dno se postepeno i ravnomerno zagreva, što sprečava zagaranje. Sipajte običan šećer, vanilu i brašno u šerpu.

Pomešajte suve sastojke. Umutite jaja u njih.

Žicom umutite jaja sa šećerom i brašnom.

Postepeno sipajte mleko u tankom mlazu uz stalno mešanje.

Stavite lonac na slabu vatru. Ako imate običnu kutlaču ili nemate dovoljno iskustva, onda skuvajte krem na pari. Ovo će produžiti vreme kuvanja, ali će sprečiti da krem zagori i da se zgrudva.

Mali savet - neka vatra bude minimalna i krem sve vreme mešajte žicom, onda će sigurno ispasti dobar.

Kuvajte krem od jaja uz stalno mešanje dok ne provri. Dosta će se zgusnuti i početi da puca velike mehuriće. Odmah isključite vatru i skinite krem sa vatre.

Vrući krem ostaviti 5 minuta, pa u njega stavite omekšali maslac. Mešajte krem dok ne postane gladak. Pošto će krem i dalje biti vruć, maslac će se odmah istopiti u njemu. Krem će postati malo tečan, u redu je, zgusnuće se nakon hlađenja.

Pustite da se krem ohladi na sobnu temperaturu. Ne zaboravite da pokrijete krem prozirnom folijom. Ovo je važno jer se kada se krem ohladi stvara čvrsta korica. Folija će to sprečiti. Ohlađeni krem čuvajte u frižideru najmanje 2 sata. Potpuno će se ohladiti i zgusnuti.

Ako ovaj krem koristite kao krem za torte, onda kore premažite još toplim kremom i tek onda stavite tortu u frižider.

Ovaj krem je moj omiljeni krem. Najnežnije je, nije dosadan, savršeno vlaži slojeve torte. Za fil čupavaca od lisnatog testa dodala bih još maslaca. A ovaj krem je veoma ukusan za jelo samo tako.

Kako znate da li je jaje sveže? Umutiti ga u posebnoj posudi. Pre svega, ne bi trebalo da postoji neprijatan miris. Belance svežih jaja će biti bistro i čisto. Žumance ne bi trebalo da se širi i biće sjajno, konveksno, ravnomerno.

Obavezno operite jaja pre upotrebe, jer čak i naizgled čiste ljuske mogu sadržati štetne bakterije. Najbolje je koristiti preparate za hranu i četku.

Važno! Da biste sigurno dobili krem za lisnate čupavce, sledite jednostavna pravila:

- Ostavite da se podloga krema zgusne tokom kuvanja (brašno ili skrob, koji se uzimaju kao gustin u zavisnosti od recepta, treba da se prokuvaju, ali pazite da budući krem ne zagori i da nema grudvica).

- Prokuvana smesa mora da se ohladi, ako u neohlađenu masu dodate maslac, on će se istopiti i krem se neće umutiti.

- Krem sa maslacem mora da bude visokog kvaliteta. Loš maslac može negativno uticati na konzistenciju krema, čineći ga tečnim.

Nakon što je krem gotova, zalepite dva lisnata kolača njime, tako što stavite krem u sredinu.

Ostavite 2-3 kvadrata od lisnatog testa, napravite mrvice.

Sameljite orahe i pomešajte ih sa mrvicama.

Na čupavce namažite krem i obilno ih pospite mrvicama.

Poređajte ih na tanjir i ostavite da se ohlade 4-5 sati pre serviranja. Zaista neverovatna lisnata iskušenja, koja vas mogu podsetiti na Napuljsko pecivo.

Prijatno uz ove čupavce od lisnatog testa sa klasičnom kremom i orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: