Način pripreme
U svežem mleku rastvaramo kvasac. So i brašno se proseje u posudu i dodaje se šećer. Zamesi se testo. Ostavlja se u namazanoj posudi da nadođe oko 30-40 minuta.
Kad nadođe premesimo i uvijamo u providnu foliju. Stavljamo testo u frižider na 40 minuta. Maslac stavljamo preko providne folije i pravmo kvadratni oblik. Stavljamo ga u frižider pored testa.
Hladno testo se stavlja preko brašnom posute radne površine. Razvija se u obliku krsta. U sredinu stavljamo hladan maslac i uvijemo. Razvlačimo pažljivo u pravougaoni oblik.
Pokreti prilikom razvijanja treba da budu samo napred - nazad. Oblikovani pravougaonik se presavija na tri dela. Uvija se u foliju i osravlja na hladnom malo više od pola sata.
Ova procedura se ponavlja još 5 puta. Ako maslac počne da curi, vraća se na hladno mesto, dok se ne stvrdne. Kod poslednjeg uvijanja ostavljamo 40 minuta. (Ja oblikujem kroasane i ostavljam da odstoje u frižideru i ujutru ih pečem za doručak).
Kroasani se oblikuju tako što razvučemo testo kao pravougaonik. Od njega rasečemo trouglove. Oni se uvijaju, počeći od osnove trougla, do kraja.
Ređamo ih u pleh i ostavljamo na toplom da nadođu 30-40 minuta. Mažemo žumancem. Nakon čega pečemo na 200 stepeni dok ne budu gotovi.