Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato Testo»Kroasani»Domaći kroasani sa maslacem

Domaći kroasani sa maslacem

ViktoriaViktoria
Šegrt
34513310
Domaći kroasani sa maslacem
Fotografije: Viktoria
1 / 2
24/04/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
2
"Šta je sve čovek spreman da uradi, za jedan - dva topla domaća kroasana sa maslacem"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 supene kašike
  • sveže mleko - 250 g
  • maslac - 200 g
  • žumanca - 2 komada za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U svežem mleku rastvaramo kvasac. So i brašno se proseje u posudu i dodaje se šećer. Zamesi se testo. Ostavlja se u namazanoj posudi da nadođe oko 30-40 minuta.

Kad nadođe premesimo i uvijamo u providnu foliju. Stavljamo testo u frižider na 40 minuta. Maslac stavljamo preko providne folije i pravmo kvadratni oblik. Stavljamo ga u frižider pored testa.

Hladno testo se stavlja preko brašnom posute radne površine. Razvija se u obliku krsta. U sredinu stavljamo hladan maslac i uvijemo. Razvlačimo pažljivo u pravougaoni oblik.

Pokreti prilikom razvijanja treba da budu samo napred - nazad. Oblikovani pravougaonik se presavija na tri dela. Uvija se u foliju i osravlja na hladnom malo više od pola sata.

Ova procedura se ponavlja još 5 puta. Ako maslac počne da curi, vraća se na hladno mesto, dok se ne stvrdne. Kod poslednjeg uvijanja ostavljamo 40 minuta. (Ja oblikujem kroasane i ostavljam da odstoje u frižideru i ujutru ih pečem za doručak).

Kroasani se oblikuju tako što razvučemo testo kao pravougaonik. Od njega rasečemo trouglove. Oni se uvijaju, počeći od osnove trougla, do kraja.

Ređamo ih u pleh i ostavljamo na toplom da nadođu 30-40 minuta. Mažemo žumancem. Nakon čega pečemo na 200 stepeni dok ne budu gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: