Način pripreme
Rastvorite kvasac sa jednim kašikom šećera i jednom kašikom brašna u 100 ml mlake vode. Prosejte brašno, napravite udubljenje u sredini i stavite jaja, ostavite jedno žumance za premazivanje.
Dodajte so, preostali šećer, sveže mleko i kvasac. Od navedenih sastojaka zamesite meko testo, ostavite ga da nadođe oko jedan sat, dok se ne udvostruči. Nakon toga ga podelite na dva jednaka dela, od kojih umesite dve lopte. Pospite brašnom radnu površinu i razvijte oklagijom na dve jednake kore, prečnika oko 20 cm.
Uzmite maslac, pre toga ostavljen na sobnoj temperaturi i pospite ga sa 2 supene kašike brašna, nakon toga ga uvaljajte u brašno i napravite loptu. Stavite ga na brašnom posutu streč foliju i razvucite na koru iste veličine kao i dve kore od testa. Stavite koru od maslaca na jednu koru od testa, a odozgo stavite drugu koru od testa, tako da maslac ostane između dve kore.
Pospite pleh brašnom i u njega stavite kore, tako kako su sve tri, pokrijte pleh streč folijom i stavite u zamrzivač 20 minuta. Nakon toga ih izvadite, pospite brašnom i razvucite, zajedno, da budu prečnika 30 cm.
Dobijenu koru presavijte na dva dela, a nakon toga još jednom na četiri. Tako dobijeno testo stavite ponovo u pleh, pokrijte streč folijom i ponovo vratite u frižider po drugi put, 20 minuta.
Kad prođe vreme izvadite testo, stavite na radnu površinu i razvucite poslednji put na koru prečnika oko 30-35 cm. Isecite je na 8 jednakih truglova. U širi delo svakog trougla stavite po jednu kašiku džema ili eurokrema.
Počnite da uvijate svaki trougao, počnite od šireg dela ka oštrom, uvijte kiflice. Obložite pleh papirom za pečenje i stavite preko kroasane. Ostavite ih tako da nadođu oko 20 minuta. Umutite žumance sa jednom kašikom rastopljenog maslaca i jednom kašikom vode.
Ovom smesom namažite kroasane, uz pomoć četke. Stavite ih u ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 20-25 minuta.