Način pripreme
Očistite artičoku skidajući spoljašnje listove i ostavite samo mekanu unutrašnjost.
U većini recepata piše da se odstrani i unutrašnji deo koji podseća na mahovinu, ali ako je artičoka sveža, taj deo nije potrebno dirati. Mahovina se pojavljuje kada je povrće predugo stajalo na štandu u prodavnicama, a postoji mogućnost i da je takve sorte.
Za naš recept treba da napravimo rupicu ili idibljenje u sredini artičoka, s obzirom na to da ćemo ili kašičicom izgrebati unutrašnjost ako ima dlačica, ili prosto pritiskanjem pravimo otvor.
Važno je da radimo sa rukavicama, zato što će se u protivnom slučaju obojiti prsti.
Takođe, prethodno pripremite posudu sa vodom i sok od limuna. Odmah nakon čišćenja svake artičoke, umačite je u vodu sa limunom da ne bi potamnela.
Ogulite drške tako da ostane samo njihova unutrašnjost koja je sjajna i takođe dozvoljena za konzumaciju. U ovom slučaju koristićemo je za nadev. Ako kupite artičoku bez drški, onda uzmite 5 komada i peti samo ogulite i iseckajte kako bi posluži za nadev.
Naseckajte beli luk, peršun i šunku. Pomešajte ih sa naseckanim drškama artičoke, polovinom maslinovog ulja, solju i kašikom limunovog soka. Smesom napunite artičoke.
Stavite ih u korpicu uređaja za kuvanje na pari sa otvorima na dole. Možete prosto koristiti metalnu posudu sa rupicama, a u drugu veću posudu da stavite otprilike 300 ml vode, vina i sušeno povrće. Oni će aromatizovati povrće dok se kuva na pari ili vodenoj pari.
Kuvajte 30 minuta. Artičoka treba dobro da omekša, ali ne i da se raspada.
Servirajte ovo raskošno jelo - artičoku sa belim lukom, peršunom i serano šunkom, posutu ostalim maslinovim uljem, solju u ljuspama - Maldon i sa još svežeg peršuna.
Prijatno!