Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Rižoto sa crnim pirinčem i pečurkama

Rižoto sa crnim pirinčem i pečurkama

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4571412k
Rižoto sa crnim pirinčem i pečurkama
Fotografije: Mina Dimitrova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
3
"Garantujemo vam - zaljubićete se u orašasti ukus crnog pirinča u ovom rižotu koji se savršeno dopunjava sa pečurkama."

Potrebni sastojci

  • crni pirinač - 250 g
  • pečurke - 300 g
  • bujon od povrća - 1 kockica
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • belo vino - 1 čaša
  • kravlji maslac - 25 g
  • peršun
  • parmezan
  • crni biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Za lako kuvanje crnog pirinča bilo bi dobro da ga namočite na nekoliko sati u vodu pre samog kuvanja.

Operite pečurke i naseckajte kroz sredinu i zatim na kriškice. Peršun, beli luk i luk se sitno naseckaju.

U dubok tiganj prethodno zagrejan na srednju temepraturu stavite maslinovo ulje.

Dodajte luk i dinstajte dok ne omekša. Dodajte beli luk i mešajte još minut da upije aromu.

Dodajte pečurke, začinite solju i crnim biberom i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte crni pirinač i kravlji maslac. Dobro izmešajte.

Sipajte vino i dinstajte dok u potpunosti ne ispari, često mešajući. U drugu posudu stavite kockicu bujona od povrća i 500 ml vode.

Mešajte dok se u potpunosti ne istopi. Postepeno dodajte bujon u pirinač u nekoliko navrata.

Crni pirinač se kuva sporije od belog. Ako morate dospite još vode ako ste potrošili bujon. Malo pre nego što je ukusan rižoto gotov, dodajte izrendani parmezan u pirinač i deo peršuna.

Dobro izmešajte i poklopite na još nekoliko minuta rižoto sa pečurkama.

Rižoto sa crnim pirinčem i pečurkama servirajte sa svežom peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: