Način pripreme
Za lako kuvanje crnog pirinča bilo bi dobro da ga namočite na nekoliko sati u vodu pre samog kuvanja.
Operite pečurke i naseckajte kroz sredinu i zatim na kriškice. Peršun, beli luk i luk se sitno naseckaju.
U dubok tiganj prethodno zagrejan na srednju temepraturu stavite maslinovo ulje.
Dodajte luk i dinstajte dok ne omekša. Dodajte beli luk i mešajte još minut da upije aromu.
Dodajte pečurke, začinite solju i crnim biberom i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte crni pirinač i kravlji maslac. Dobro izmešajte.
Sipajte vino i dinstajte dok u potpunosti ne ispari, često mešajući. U drugu posudu stavite kockicu bujona od povrća i 500 ml vode.
Mešajte dok se u potpunosti ne istopi. Postepeno dodajte bujon u pirinač u nekoliko navrata.
Crni pirinač se kuva sporije od belog. Ako morate dospite još vode ako ste potrošili bujon. Malo pre nego što je ukusan rižoto gotov, dodajte izrendani parmezan u pirinač i deo peršuna.
Dobro izmešajte i poklopite na još nekoliko minuta rižoto sa pečurkama.
Rižoto sa crnim pirinčem i pečurkama servirajte sa svežom peršunom.