Način pripreme
Speltino brašno se proseje dva puta u posudu u kojoj će se mesiti.
Sušena stevija se istuca u avanu u prahu.
Zaliva se sa 100 ml mlake vode i ostavlja se na 10 minuta da se namoči tako što se periodično meša.
U prosejano brašno se dodaje suvi kvasac, ali se ne rastvara u vodi.
Brašno se veoma dobro izmeša.
U sredini se pravi udubljenje u koje se sipa namočena stevija i ostala mlaka voda. So i šećer se ne dodaju.
Mesi se meko lepljivo testo.
Plitki veliki kalup za kolač se prmeazuje brašnom i uljem.
Od testa se uzimaju male loptice i stavljaju se u kalup jedna do druge.
Kada se speltino testo poređa u kalp odozgo se izbocka prstima.
Buduća ukusna pogača se ostavlja da nadođe 30 minuta na toplom pokrivena krpom.
Speltina pogača sa stevijom se peče 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C.