Način pripreme
Cvetovi zove se očiste tako da ostane što je manje moguće zelenih delova. Stavljaju se u nemetalnu posudu i zalivaju vodom.
Očišćen i naseckan na kolutiće limun se stavlja i oni daju aromu i ukus cvetu zove. Tako smesa stoji u frižideru od 24 do 48 sati, nakon čega se procedi i dobro se iscedi smesa u šerpu kako bi se izvuklo što je više moguće tečnosti, ukusa i arome.
Stavlja se na ringlu na srednje jaku vatri i sipa se pripremljeni šećer tako što se neprestano meša dok se šećer skroz ne istopi u tečnost. Šećer u napitku od zove može da varira prema preferencijama ukusa, kao i prema broju cvetića zove, ali 40 komada je minimum.
Tako se ostavljaju na ringli i kada lepo uzavri sačeka se još deset minuta, nakon čega se sipa jedna kesica limunske kiseline, lagano se izmeša i ostavlja se na ringli na još 4-5 minuta.
U suve boce ili teglice se sipa sirup, odmah se lepo zatvara poklopac i okreće se naopake dok se hladi, Kada se ohlade spremni su vagumirani, stavljaju se na hladno i tamno mesto. Sirup od zove može da se konzumira tokom cele godine.
Dobijeni sirup od zove sa limunom se razređuje vodom ili sodom od 1 prema 4 do 1 prema 6.