Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Prespe - keksići sa kiselom pavlakom

Prespe - keksići sa kiselom pavlakom

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
3131111k89
Prespe - keksići sa kiselom pavlakom
Fotografije: Juliya
1 / 7
10/03/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
12
"Probajte, veoma su ukusni i neobični ovi keksići"

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 - 220 g
  • žumanca - 2 komada
  • belanca - 1 komad
  • kravlji maslac - 100 g, hladni
  • šećer - 60 g
  • kisela pavlaka - 70 g
  • vanila - 1 kašičica
  • so - 2 prstohvata
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno (200 g) u duboku posudu, dodajemo prstohvat soli i vanilu i izmešamo.

Rendamo maslac iz frižidera na rende ili ga naseckamo na male komadiće direktno u brašno i izmrvimo rukama dok se ne dobiju mrve.

U posebnoj posudi pomešamo žumanca sa kiselom pavlakom, dodajemo smesu u mrve i objedinjujemo u testo. Pokrivamo ga streč folijom i stavljamo u frižider na 15-20 minuta.

Mutimo belance sa prstohvatom soli, u delovima dodajemo šećer uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusti i ne postane glatka i blistava.

Ako treba, kuhinjsku radnu površinu posipamo brašnom i blago umesimo testo.

Naseckamo ga na 12 jednakih delova. Oblikujemo loptice i stavljamo ih u frižider.

Vadimo lopticu po lopticu i razvijamo ih u krug prečnika 15 cm.

Stavljamo nadev od belanca otprilike 1 kašičicu u gornji levi ugao, presavijamo u polukrug, pritiskamo prstima, ponovo presavijamo i pritiskamo ovog puta viljuškom kako bi se krajevi bolje zalepili.

Keksiće ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Pečemo otprilike 15-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Oni se naduvaju i postaju blago zlatkasti.

Gotove keksiće obilno posipamo šećerom u prahu.

Oni su hrskavi, vazdušasti i aromatični. Unutra malo liče na puter, prilikom lomljenja se mrve i raspadaju.

Ako stavite po 1 supenu kašiku nadeva i prilikom ređanja u tepsiju okrenete keksiće sa glavom na dole, unutra će se sačuvati vazdušast beli i sladak nadev od belanca.

Preporučujem da napravite 6 keksića na jedan način i 6 na drugi.

Takođe, unutra možete dodati mlevene bademe, mlevene orahe ili suvo grožđe.

Prespe - keksići sa kiselom pavlakom su gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: