Način pripreme
Prosejemo brašno (200 g) u duboku posudu, dodajemo prstohvat soli i vanilu i izmešamo.
Rendamo maslac iz frižidera na rende ili ga naseckamo na male komadiće direktno u brašno i izmrvimo rukama dok se ne dobiju mrve.
U posebnoj posudi pomešamo žumanca sa kiselom pavlakom, dodajemo smesu u mrve i objedinjujemo u testo. Pokrivamo ga streč folijom i stavljamo u frižider na 15-20 minuta.
Mutimo belance sa prstohvatom soli, u delovima dodajemo šećer uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusti i ne postane glatka i blistava.
Ako treba, kuhinjsku radnu površinu posipamo brašnom i blago umesimo testo.
Naseckamo ga na 12 jednakih delova. Oblikujemo loptice i stavljamo ih u frižider.
Vadimo lopticu po lopticu i razvijamo ih u krug prečnika 15 cm.
Stavljamo nadev od belanca otprilike 1 kašičicu u gornji levi ugao, presavijamo u polukrug, pritiskamo prstima, ponovo presavijamo i pritiskamo ovog puta viljuškom kako bi se krajevi bolje zalepili.
Keksiće ređamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Pečemo otprilike 15-20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Oni se naduvaju i postaju blago zlatkasti.
Gotove keksiće obilno posipamo šećerom u prahu.
Oni su hrskavi, vazdušasti i aromatični. Unutra malo liče na puter, prilikom lomljenja se mrve i raspadaju.
Ako stavite po 1 supenu kašiku nadeva i prilikom ređanja u tepsiju okrenete keksiće sa glavom na dole, unutra će se sačuvati vazdušast beli i sladak nadev od belanca.
Preporučujem da napravite 6 keksića na jedan način i 6 na drugi.
Takođe, unutra možete dodati mlevene bademe, mlevene orahe ili suvo grožđe.
Prespe - keksići sa kiselom pavlakom su gotovi.