Način pripreme
Rastvorite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku i posudu pokrijte na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.
U posudu prosejte brlo brašno, dodajte speltino brašno i so i izmešajte.
Oblikujte udubljenje u koje ćete dodati smesu sa kvascem, ulje i jedno jaje.
Od navedenih sastojaka umesite meko testo koje stavite u posudu i pokrijete folijom ili krpom.
Sačekajte otprilike 30-40 minuta da testo nadođe i udvosturči svoju zapreminu, nakon čega ga kratko premesite i podelite na 3 dela.
Svaki deo razvijte u tanku koru prečnika otprilike 30 cm.
Stavite prvu koru na list papira za pečenje i pospite 1/2 nadeva, kog ste napravili od pomešanog sira, kačakvalja i mocarele. Pokrijte drugom razvijenom korom i ponovo pospite ostalim nadevom.
Treći deo testa za posloženu pogaču razvijte i stavite na ostale.
Prstima pritisnite kraj kora da nadev ni bi iscureo prilikom pečenja.
Pomoću papira premestite pogaču u odgovarajuću tepsiju.
Nakon toga naseckajte unutrašnjost pogače na 8 trouglova, bez borda i ostavite da ponovo nadođe, pokrivena folijom.
Istopite maslac i pažljivo namažite pogaču silikonskom četkicom i pospite suvim origanom.
Domaći hleb stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C otprilike 20-25 minuta dok ne postane zlatkasto.
Imate raskošan domaći hleb - posloženu pogaču sa speltom, koju možete premazati sa malo maslaca.