Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Posložena pogača sa speltom

Posložena pogača sa speltom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Posložena pogača sa speltom
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Imate raskošan domaći hleb - posloženu pogaču sa speltom, koju možete premazati sa malo maslaca."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • kvasac - 10 g, svež (1/4 kockice)
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad
  • ulje - 50 ml
  • brašno od spelte - 200 g, integralno
  • belo brašno - 200 g
  • nadev
  • sir - 100 g
  • kačkavalj - 100 g
  • mocarela - 50 g, izrendan
  • maslac - 30 g, za premazivanje
  • origano - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku i posudu pokrijte na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.

U posudu prosejte brlo brašno, dodajte speltino brašno i so i izmešajte.

Oblikujte udubljenje u koje ćete dodati smesu sa kvascem, ulje i jedno jaje.

Od navedenih sastojaka umesite meko testo koje stavite u posudu i pokrijete folijom ili krpom.

Sačekajte otprilike 30-40 minuta da testo nadođe i udvosturči svoju zapreminu, nakon čega ga kratko premesite i podelite na 3 dela.

Svaki deo razvijte u tanku koru prečnika otprilike 30 cm.

Stavite prvu koru na list papira za pečenje i pospite 1/2 nadeva, kog ste napravili od pomešanog sira, kačakvalja i mocarele. Pokrijte drugom razvijenom korom i ponovo pospite ostalim nadevom.

Treći deo testa za posloženu pogaču razvijte i stavite na ostale.

Prstima pritisnite kraj kora da nadev ni bi iscureo prilikom pečenja.

Pomoću papira premestite pogaču u odgovarajuću tepsiju.

Nakon toga naseckajte unutrašnjost pogače na 8 trouglova, bez borda i ostavite da ponovo nadođe, pokrivena folijom.

Istopite maslac i pažljivo namažite pogaču silikonskom četkicom i pospite suvim origanom.

Domaći hleb stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C otprilike 20-25 minuta dok ne postane zlatkasto.

Imate raskošan domaći hleb - posloženu pogaču sa speltom, koju možete premazati sa malo maslaca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: