Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Gjozleme»Dupli tokano

Dupli tokano

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Dupli tokano
Fotografije: Rositsa Petrova
6 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
5
"Ove ukusne gjuzleme servirajte tople sa čašom jogurta za doručak vaše porodice"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 220 ml
  • kvasac - 10 g, svež (1/4 kockice)
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • ulje - 1 supena kašika
  • sirće - 1 kašičica
  • brašno - 350 g + još za razijanje
  • sir - otprilike 200 g
  • maslac - 50 g
  • ulje - za podmazivanje tiganja
* merne jedinice

Način pripreme

Istopite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku. Ostavite na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.

Prosejte brašno i u njega dodajte so. Mešajte i oblikujte udubljenje.

U brašno dodajte smesu sa kvascem, ulje, sirće i umesite meko testo koje se ne lepi.

Testo namažite sa malo ulja i stavite ga u posudu obloženu folijom da nadođe dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Nakon toga testo podelite na 5 jednakih delova i oblikujte ih u lopte. Poređajte ih na nabrašnjenu površinu na rastojanje jednu od druge i pokrijte ih krpom da se ne bi formirala korica.

Istopite maslac i izmrvite sir.

Razvijte svaku loptivu testa u veoma tanku koru koristeći po malo brašna.

Namažite istopljenim maslacem i pospite sirom. Nakon toga uvijte u labav rolat i oblikujte puža.

Ponovo razvijte u tanak krug debljine otprilike 0.5 cm i poređajte na radnu površinu pokrivajući ih krpom.

Čim sve razvijete, zagrejte tiganj sa debelim dnom i namažite ga sa malo ulja. Najbolje je da se peku ispod sača, ali ja ga nemam.

Stepen ringle treba da bude srednji kako bi se dobro ispekli. Od mogućih 6 stepeni, pekla sam na trećem.

Počnite od prve razvijene.

Čim je stavite u tiganj, namažite i gornju stranu uljem tako kada ih budete okretali nećete morati da podmazujete tiganj.

Gjuzleme pecite ukupno 6-7 minuta svaku okrećući ih barem dva puta sa svake strane, što će reći na svaki minut i po.

Ja sam ih pekla malo više, zato što ih tako volimo.

Gotove gjuzleme još vruće namažite maslacem.

Dupli tokano je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: