Način pripreme
Istopite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku. Ostavite na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.
Prosejte brašno i u njega dodajte so. Mešajte i oblikujte udubljenje.
U brašno dodajte smesu sa kvascem, ulje, sirće i umesite meko testo koje se ne lepi.
Testo namažite sa malo ulja i stavite ga u posudu obloženu folijom da nadođe dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Nakon toga testo podelite na 5 jednakih delova i oblikujte ih u lopte. Poređajte ih na nabrašnjenu površinu na rastojanje jednu od druge i pokrijte ih krpom da se ne bi formirala korica.
Istopite maslac i izmrvite sir.
Razvijte svaku loptivu testa u veoma tanku koru koristeći po malo brašna.
Namažite istopljenim maslacem i pospite sirom. Nakon toga uvijte u labav rolat i oblikujte puža.
Ponovo razvijte u tanak krug debljine otprilike 0.5 cm i poređajte na radnu površinu pokrivajući ih krpom.
Čim sve razvijete, zagrejte tiganj sa debelim dnom i namažite ga sa malo ulja. Najbolje je da se peku ispod sača, ali ja ga nemam.
Stepen ringle treba da bude srednji kako bi se dobro ispekli. Od mogućih 6 stepeni, pekla sam na trećem.
Počnite od prve razvijene.
Čim je stavite u tiganj, namažite i gornju stranu uljem tako kada ih budete okretali nećete morati da podmazujete tiganj.
Gjuzleme pecite ukupno 6-7 minuta svaku okrećući ih barem dva puta sa svake strane, što će reći na svaki minut i po.
Ja sam ih pekla malo više, zato što ih tako volimo.
Gotove gjuzleme još vruće namažite maslacem.
Dupli tokano je gotov.