Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Paj sa limunom i borovnicama

Paj sa limunom i borovnicama

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Paj sa limunom i borovnicama
Fotografije: Rositsa Petrova
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
10
"Neodoljivo ukusan paj sa limunom sa nežnim kremom"

Potrebni sastojci

  • krem
  • sveže mleko - 450 ml
  • šećer - 120 g
  • vanila - 1 kašičica, tečna
  • žumanca - 4 komada
  • kukuruzni skrob - 40 g
  • limun - kora 1 citrusa
  • limončelo - 50 ml
  • osnova od maslaca
  • maslac - 120 g, meki
  • šećer - 100 g
  • vanila - 1 kašičica, tečna
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 300 g
  • limunova kora - 1 komad
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • još
  • borovnice - 50 g
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste napravili ovaj neodoljivi paj sa limunom i borovnicama, prvo napravite krem, zato što mora da bude u potpunosti ohlađen.

Maslac izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.

U kaseroli pomešajte sveže mleko, šećer i vanilu i stavite ih na ringlu da se zagreju i šećer da se u potpunosti ohladi.

Dok se to radi, izrendajte koru jednog dobro opranog limuna, samo žuti deo.

U drugoj posudi pomešajte 4 žumanca i kukuruzni skrob i dobro ih mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

U žumanca u tankom mlazu dodajte jednu kutlaču već zagrejanog mleka neprestano mešajući.

Zatim dodajte smesu od jaja u mleko, takođe dodajte kore limuna i kuvajte krem dok ne uzavri i ne zgusti se neprestano mešajući.

Kada krem dobije željenu gustinu, skinite sa ringle i u njega dodajte 50 ml limončela. Dobro izmešajte, krem gusto pokrijte streč folijom da se ne bi formirala korica i ostavite da se u potpunosti ohladi.

Za to vreme pripremite testo od maslaca za osnovu paja.

Pomešajte meki maslac sa šećerom, vanilom i prstohvatom soli i izmešajte.

U ovu smesu dodajte 1 jaje, fino izrendanu koru 1 limuna i ponovo izmešajte.

Na kraju u delovima dodajte prethodno prosejano brašno sa praškom za pecivo. Po potrebi možete dodati i 1-2 kašike hladne vode.

U početku mešajte kašikom, a na kraju pomešajte meko testo od maslaca, uvijajući folijom i stavite u frižider na sat vremena.

Ohlađeno testo razvijte na nabrašnjenoj površini u tanku koru debljine otprilike 3-4 mm.

Pomoću oklagije ga prebacite u kalup za pečenje paja - 26 cm i dobro pritisnite, nakon čega ga izbockajte viljuškom.

Isecite višak testa i razvijte ponovo isečke. Naseckajte na tanke trake.

Osnovu od maslaca napunite kremo, izravnajte i oblikujte rešektu od trakica testa.

Na kraju rasporedite borovnice (ja sam koristila zamrznute) i stavite paj da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni na 25-30 minuta dok se blago ne zapeče.

Gotov paj sa limunom ostavite da se u potpunosti ohladi i zatim pospite šećerom u prahu.

Bon apetit!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: