Doboš kolačići

Ivan PaunovIvan Paunov
Šegrt
7011141
Doboš kolačići
Fotografije: Ivan Paunov
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Mali i slatki kolačići Doboš sa retro ukusom i parti raspoloženje"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 2 puta po 75 g
  • brašno - 150 g
  • vanila - 1/2 kašičice, pasta od vanile ili esencija
  • Za krem od maslaca
  • kravlji maslac - 220 g, meki
  • sveže mleko - 100 ml
  • šećer - 100 g
  • prirodna čokolada - 60 g
  • Za glazuru
  • prirodna čokolada - 85 g
  • ulje - 20 ml (u videu 40 ml je greška)
* merne jedinice

Način pripreme

Delimo belanca od žumanaca pet jaja.

U žumanca dodajemo 75 g šećera i mutimo mikserom. Sa drugih 75 g šećera mutimo belanca i zatim ih pomešamo sa žumancima.

U smesu od jaja dodajemo brašno i na kraju esenciju vanile. Pažljivo mešamo dok se ne dobije homogena smesa.

Prebacujemo u tepsiju sa papirom za pečenje i pečemo koru za tortu u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C 20 minuta.

U maloj posudi zagrevamo mleko i dodajemo šećer.

Blago mutimo maslac u posudici. Sada istopimo čokoladu na vodenoj pari i zatim ga dodajemo u meki maslac.

U nekoliko etapa dodajemo toplo mleko. Istopimo novih 85 g čokolade i pomešamo ih sa uljem.

Koru delimo na dva dela, a posle svaki deo sečemo tako da dobijemo dve kore i na kraju da ih ima ukupno 4.

Naizmenično slažemo koru, krem, koru i Doboš krem.

Završavamo kremom i na kraju glazurom za Doboš.

Neka vam je slatko sa kolačićima Doboš!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: