Način pripreme
Za kore jaja se odvoje na žumanca i belanca. Žumanca se mute sa 1/4šećera, a belanca sa ostalim šećerom. Žumanca se pažljivo pomešaju sa belancima.
Dodaje se prosejano brašno i meša se špatulom.
U tepsiju rerne se stavlja papir za pečenje i smesa se raspoređuje - 1 cm debljine treba da bude. Peče se na 180-190*C otprilike 20 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja, može da se proveri drvenom čačkalicom, ne sme da se lepi testo za nju.
Kada se ispeče, seče se kroz sredinu vertikalno, dobijaju se dve pravougaone kore.
Priprema se krem tako što se sveže mleko i šećer prokuvaju na 1-2 minute na ringli, zatim se hlade.
Za to vreme kravlji maslac se muti mikserom, dodaje se istopljena čokolada, muti se i postepeno se dodaje ohlađeni mlečni sirup. Muti se dok se ne dobije vazdušasti krem glatke konzistencije.
Kore se premazuju kremom, sledi kora, krem, kora i završava se kremom sa svih strana. Zaliva se pripremljenom glazurom.
Glazura se pravi tako što se čokolada istopi i dodaje se ulje, dobro se izmeša.
Stavlja se u frižider da se stegne i posle se seče na 16 pravougaonih kola;a. Odozgo se ne ukrašava.
Kolači Doboš iz davnina su gotovi.