Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolači za goste»Kolači Doboš iz davnina

Kolači Doboš iz davnina

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
2206694266
Kolači Doboš iz davnina
Fotografije: Yanitsa Nikolova
1 / 3
30/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
16
"Kolači Doboš iz davninva - zapišite recept"

Potrebni sastojci

  • Doboš kore
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 150 grama
  • brašno - 150 grama
  • Čokoladni krem sa maslacem
  • maslac - 215 grama
  • sveže mleko - 100 grama
  • šećer - 150 grama
  • čokolada - 50 grama
  • Čokoladna glazura
  • crna čokolada - 85 grama
  • ulje - 20 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Za kore jaja se odvoje na žumanca i belanca. Žumanca se mute sa 1/4šećera, a belanca sa ostalim šećerom. Žumanca se pažljivo pomešaju sa belancima.

Dodaje se prosejano brašno i meša se špatulom.

U tepsiju rerne se stavlja papir za pečenje i smesa se raspoređuje - 1 cm debljine treba da bude. Peče se na 180-190*C otprilike 20 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja, može da se proveri drvenom čačkalicom, ne sme da se lepi testo za nju.

Kada se ispeče, seče se kroz sredinu vertikalno, dobijaju se dve pravougaone kore.

Priprema se krem tako što se sveže mleko i šećer prokuvaju na 1-2 minute na ringli, zatim se hlade.

Za to vreme kravlji maslac se muti mikserom, dodaje se istopljena čokolada, muti se i postepeno se dodaje ohlađeni mlečni sirup. Muti se dok se ne dobije vazdušasti krem glatke konzistencije.

Kore se premazuju kremom, sledi kora, krem, kora i završava se kremom sa svih strana. Zaliva se pripremljenom glazurom.

Glazura se pravi tako što se čokolada istopi i dodaje se ulje, dobro se izmeša.

Stavlja se u frižider da se stegne i posle se seče na 16 pravougaonih kola;a. Odozgo se ne ukrašava.

Kolači Doboš iz davnina su gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: