Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Male pogače»Jednostavne vazdušaste pogačice

Jednostavne vazdušaste pogačice

Rali98Rali98
Početnik
3210
Jednostavne vazdušaste pogačice
Fotografije: Rali98
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Testo je dovoljno za 4 komada srednje velikih i veoma vazdušastih pogačica"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • suvi kvasac - 1 kesica (7 g)
  • sveže mleko - 350 ml
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 20 g
  • so - kašičica
  • šećer - kašičica
  • ulje - 30 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se proseje i pomeša sa kvascem.

Pravi se udubljenje u sredini, dodaje se jaje tako što se odvaja žumance za premazivanje. Dodaje se i ulje, so i šećer.

Sipa se mleko koje treba da bude blago zagrejano i u tankom mlazu uz neprestano mešanje i postepeno se dodaje brašno.

Mesi se otprilike 10-15 minuta dok se ne dobije meko testo za hleb. Ne sme da bude mnogo lepljivo.

Ostavlja se u nauljenoj posudi, tako što se i samo testo premazuje odozgo sa malo ulja. Testo se prekriva streč folijom i čistom krpom i ostavlja se da nadođe na toplom dok ne udvostruči svoju zapreminu. Vreme zavisi od toplote prostorije, obično oduzima otprilike pola sata na sobnoj temperaturi.

Kada je udvostručilo svoju zapreminu, testo se nauljenim rukama deli na 4 dela i oblikuju se u lopte gurajući od donje strane kako bi se ubacilo dodatno vazduha.

Tepsija se podmazuje maslacem i ređaju se male pogačice. Ostavljaju se pokrivene čistom krpom da još jednom nadođu, otprilike 15 minuta i nakon toga se prave po 3 blaga razreza oštrim nožem po svakoj od pogačica i pemazuje se žumancem.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C otprilike 20 minuta dok ne porumeni. Vade se i pokrivaju krpom na otprilike 10 minuta da odmore pre serviranja.

Testo je dovoljno za 4 komada hlepčića srednje veličine.

Neka vam je slatko sa mojim jednostavnim vazdušastim pogačicama!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: