Način pripreme
Počnite sa pravljenjem ćuftica od spanaća.
Iseckajte luk, propržite ga dok ne omekša u maslacem (na umerenoj vatri da ne bi zagoreo) i prebacite u blender zajedno sa masnoćom.
U njega sipajte dobro oceđen i naseckan spanać, peršun, brašno, mleko, izmrvljeni suvi hleb, jaja i začine.
Blendajte na srednjim obrtajima kako bi se sve samlelo i da se dobije gusta homogena smesa za ćuftice. Na kraju dodajte tvrdu mocarelu u malim kockicama i izmešajte.
Ako dobijete retku smesu, moguće je da je od toga da su jaja velika ili spanać nije bio savršeno oceđen. U takvom slučaju prosto dodajte kokosovo brašno dok se ne zgusti. Ako vam je mnogo gusta, dodajte rikotu ili malo mleka.
Smesu pokrijte folijom i stavite u frižider da se stegne.
Za to vreme napravite ragu od paradajza ili prosto rečeno - paradajz sos.
Iseckajte beli luk i luk i propržite ih u maslinovom ulju. Kada je gotovo, dodajte paradajz (u kockicama i koncentrat). Začinite solju, šećerom i majčinom dušicom i sipajte 100 ml vode.
Ragu kuvajte otprilike 20 minuta poklopljen, posle skinite poklopac i nastavite sa kuvanjem dok se sos ne zgusti.
Pređite na sledeći korak:
Izvadite smesu za ćuftice od spanaća iz frižidera i naljenim ili namočenim rukama oblikujte ćuftice od povrća.
Poređajte ih u uređaj za kuvanje na pari u dva reda, a između njih stavite opran čeri paradajz.
Kuvajte 18-20 minuta i odmah rasporedite ćuftice u tanjire na ukusni ragu od paradajza.
Garnirajte malim čeri paradajzom i strukićima svežeg bosiljka.
Prijatno!
Napomena: Nisam probala da napravim ćuftice od spanaća u rerni ili pržene na primer, ali možda bi dobro ispalo ako se uvlja unapred u brašno ili da se pohuju. U originalnom receptu su dati na pari i ja je tako pratim.
Izvor ovog sjajnog recepta za ćuftice od spanaća i suvog hleba sa raguom od paradajza je Cookidoo (platforma Termomiksa), ali sam ga prilagodila ljudima koji nemaju taj uređaj.