Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ćufte od povrća»Ćuftice od spanaća i suvog hleba sa domaćim raguom

Ćuftice od spanaća i suvog hleba sa domaćim raguom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ćuftice od spanaća i suvog hleba sa domaćim raguom6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Ove ćuftice od spanaća i suvog hleba sa raguom od paradajza su recept za Termomiks, ali ja sam ih prilagodila ljudima koji nemaju ovaj uređaj. Neka vam je slatko"

Potrebni sastojci

  • Ćuftice
  • spanać - 200 g, odmrznut i oceđen
  • luk - 80 g
  • kravlji maslac - 60 g
  • sveže mleko - 100 ili 120 ml
  • mocarela - 150 g, poluzrela (ili kačkavalj)
  • rikota - 3 supene kašike
  • jaja - 3 komada
  • stari hleb - 250 g, suvi
  • brašno - 40 g
  • kokosovo brašno - za zgušnjavanje, samo po potrebi (mogu i prezle)
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • crni biber - 2 prstohvata
  • peršun - 3 grančice
  • so - 1 kašičica
  • Ragu od paradajza
  • paradajz - 400 g, u kockicama, iz konzerve
  • koncentrat paradajza - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • luk - 120 g
  • beli luk - 2 čena
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 kašičica
  • čeri paradajz - otprilike 200 g
  • voda - 100 ml
  • bosiljak - 1/2 vezice, svež
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pravljenjem ćuftica od spanaća.

Iseckajte luk, propržite ga dok ne omekša u maslacem (na umerenoj vatri da ne bi zagoreo) i prebacite u blender zajedno sa masnoćom.

U njega sipajte dobro oceđen i naseckan spanać, peršun, brašno, mleko, izmrvljeni suvi hleb, jaja i začine.

Blendajte na srednjim obrtajima kako bi se sve samlelo i da se dobije gusta homogena smesa za ćuftice. Na kraju dodajte tvrdu mocarelu u malim kockicama i izmešajte.

Ako dobijete retku smesu, moguće je da je od toga da su jaja velika ili spanać nije bio savršeno oceđen. U takvom slučaju prosto dodajte kokosovo brašno dok se ne zgusti. Ako vam je mnogo gusta, dodajte rikotu ili malo mleka.

Smesu pokrijte folijom i stavite u frižider da se stegne.

Za to vreme napravite ragu od paradajza ili prosto rečeno - paradajz sos.

Iseckajte beli luk i luk i propržite ih u maslinovom ulju. Kada je gotovo, dodajte paradajz (u kockicama i koncentrat). Začinite solju, šećerom i majčinom dušicom i sipajte 100 ml vode.

Ragu kuvajte otprilike 20 minuta poklopljen, posle skinite poklopac i nastavite sa kuvanjem dok se sos ne zgusti.

Pređite na sledeći korak:

Izvadite smesu za ćuftice od spanaća iz frižidera i naljenim ili namočenim rukama oblikujte ćuftice od povrća.

Poređajte ih u uređaj za kuvanje na pari u dva reda, a između njih stavite opran čeri paradajz.

Kuvajte 18-20 minuta i odmah rasporedite ćuftice u tanjire na ukusni ragu od paradajza.

Garnirajte malim čeri paradajzom i strukićima svežeg bosiljka.

Prijatno!

Napomena: Nisam probala da napravim ćuftice od spanaća u rerni ili pržene na primer, ali možda bi dobro ispalo ako se uvlja unapred u brašno ili da se pohuju. U originalnom receptu su dati na pari i ja je tako pratim.

Izvor ovog sjajnog recepta za ćuftice od spanaća i suvog hleba sa raguom od paradajza je Cookidoo (platforma Termomiksa), ali sam ga prilagodila ljudima koji nemaju taj uređaj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: