Način pripreme
Uživajte u ovom jednostavnom remek delu italijanske kuhinje, koje podseća na ratatuj.
Prvo očistite povrće, patlidžan, celer i čeri paradajz isecite na kockice, ako su jako krupni samo ih prepolovite.
Patlidžane stavite u posoljenu vodu da uklonite gorak ukus. Zatim u većem tiganju propržite patlidžan na masti dok ne porumeni. Kada je gotov, dobro ga ocedite i stavite na kuhinjski ubrus.
Stavite sitno seckani luk na njegovo mesto u tiganju. Čim postane providan, dodajte pasirani paradajz, prepolovljeni čeri paradajz i ostavite da provri dva-tri minuta. Zatim dodajte masline bez koštica i kapare.
Kuvajte tri minuta na laganoj vatri. Na kraju dodajte prženi patlidžan, sveži bosiljak, šećer, sirće i so po ukusu.
Mešajte još minut, a onda je sicilijanska kaponata spremna.
Caponata Siciliana se može poslužiti sa fokačom ili drugim italijanskim hlebom.