Način pripreme
Moj prvi pokušaj meke Nugat alve! Uveravam vas da je jedinstveno ukusna i da je nije teško napraviti!
Prvo se peku orašasti plodovi i priprema se kalup u koji će se sipati gotova alva, tako što se iznutra stavi papir za pečenje, a na dno možete posuti šećer u prahu.
Koristila sam duguljasti kalup za keks. Ako imate silikonski kalup, najzgodnije je. Ako imate kore za oblande, isecite ih po dnu kalupa i stavite, a na njih se sipa alva, odozgo se stavlja i isečen komad kore, lagano sve pritisnite i umotajte papirom ili providnom folijom.
Sipala sam šećer i med u malu šerpu. Uključila sam ringlu na 3. stepen od 6, pustila da se zagreje. Za to vreme mikserom umutim belance sa prstohvatom soli dok se ne zgusne.
Uključila sam vatru na stepen 5 i mešala drvenom kašikom dok smesa ne proključa, smanjila na stepen 4 i za oko 5 minuta sirup je dobio lepu karamel boju.
Sklonila sam sa ringle i mutila da se smanji pena koja se stvara kada sirup prokuva, pa u tankom mlazu dodavala belanace uz neprekidno mućenje mikserom, dok ne nestane sirupa.
Nastavila sam još da mutim, dodala još tople orahe, izmešala i sipala u kalup. Pritisnula sam kašikom da se izravna i da nema vazduha, poravnala sam rukom umočenom u šećer u prahu i prekrila papirom.
Ostavila sam Nugat halvu u frižideru da se stvrdne! Jedva sam čekala da vidim rezultat i posle 3 sata sam isekla alvu, koja inače mora da stoji najmanje 12 sati. Nije bila potpuno stegnuta (na slikama), ali je već u frižideru i mi ćemo u njoj uživati sigurno.