Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Alva»Moja griz alva sa tahanom 2 u 1

Moja griz alva sa tahanom 2 u 1

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Moja griz alva sa tahanom 2 u 1
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
30/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
8
"Jedinstvena imrpovizacija na temu griz alve - omiljeni desert svima nama od davnina. Obavezno probajte ovaj recept!"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 500 ml
  • griz - 220 g, pšenični
  • tahan alva - 100 g
  • šećer - 140 g
  • maslac - 160 g
  • vanila - 1 komad
  • kora od limuna - od 1/2 limuna
  • lešnici - 3 kašike, fino mleveni (ili bademi) + za posipanje
  • suvo grožđe - po ukusu, za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

1. Stavite mleko i šećer, vanilu i koru od limuna na umerenoj vatri. Kada provri odstranite.

2. U širokom i dubokom tiganju ili šerpi istopite maslac na tihoj vatri. Kada je skoro u tečnom stanju izmrvite u njega tahan alvu i pojačajte vatru za 1-2 stepena, mešajući dok se ne istopi potpuno i oba sastojka se dobro pomešaju.

3. Sipajte griz i mlevene lešnike i mešajte 3-4 minuta, da se zaprži, tada nalijte iz nekoliko puta vrelo mleko, iz koga ste pre toga izvadili koru limuna.

4. Odatle na dalje samo mešajte intenzivno dok se mleko potpuno ne upije i smesa počne da se odvaja iz posude.

5. Sklonite sa vatre i pripremite odgovarajuću posudu za pečenje (ja sam koristila pravougaonu veličine 26/18). Navlažite blago dno i zidove i sipajte alvu, nakon toga zaravnjajte, služeći se špatulom ili kašikom, koju takođe navlažite da se dobije glatka a ne rošava površina.

6. Pospite lešnicima ili drugim mlevenim ili namrvljenim orašastim voćem po vašem ukusu. Dodatno ukrasite suvim grožđem. Prekrijte posudu i ostavite da se ohladi nakon čega možete da isečete na parčiće. Ako želite stavite u frižider da se još stegne.

7. Servirajte alvu za desert, isečenu na kvadrate za klasičan izgled.

Jedan nov način da uživamo u našoj tradicionalno poznatoj griz alvi, kombinujući je sa našom drugom takvom omiljenom. Nadam se da vam se ideja dopada!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: