Način pripreme
1. Stavite mleko i šećer, vanilu i koru od limuna na umerenoj vatri. Kada provri odstranite.
2. U širokom i dubokom tiganju ili šerpi istopite maslac na tihoj vatri. Kada je skoro u tečnom stanju izmrvite u njega tahan alvu i pojačajte vatru za 1-2 stepena, mešajući dok se ne istopi potpuno i oba sastojka se dobro pomešaju.
3. Sipajte griz i mlevene lešnike i mešajte 3-4 minuta, da se zaprži, tada nalijte iz nekoliko puta vrelo mleko, iz koga ste pre toga izvadili koru limuna.
4. Odatle na dalje samo mešajte intenzivno dok se mleko potpuno ne upije i smesa počne da se odvaja iz posude.
5. Sklonite sa vatre i pripremite odgovarajuću posudu za pečenje (ja sam koristila pravougaonu veličine 26/18). Navlažite blago dno i zidove i sipajte alvu, nakon toga zaravnjajte, služeći se špatulom ili kašikom, koju takođe navlažite da se dobije glatka a ne rošava površina.
6. Pospite lešnicima ili drugim mlevenim ili namrvljenim orašastim voćem po vašem ukusu. Dodatno ukrasite suvim grožđem. Prekrijte posudu i ostavite da se ohladi nakon čega možete da isečete na parčiće. Ako želite stavite u frižider da se još stegne.
7. Servirajte alvu za desert, isečenu na kvadrate za klasičan izgled.
Jedan nov način da uživamo u našoj tradicionalno poznatoj griz alvi, kombinujući je sa našom drugom takvom omiljenom. Nadam se da vam se ideja dopada!