Način pripreme
šolja = 220 ml
Stavite maslac i ulje u tiganj na vatru. Čim počne da se prži dodajte griz i mešajte neprestano dok boja griza ne postane karamel.
U šerpu stavite šećer i vodu da provri. Dodajte vanilu. Kad voda provri i šećer se rastopi, skinite sa vatre. Dodajte zaprženi griz i mešajte. Vratite na vatru 1-2 minuta, mešajte neprestano.
Čim počne da postaje gusto, skinite sa vatre, dodajte suvo grožđe, izrendanu koru pola pomorandže ili limuna. Promešajte i sipajte smesu u pravougaoni pleh 25/25 cm, pospite obilno mlevenim orasima i kokosovim brašnom.
Ostavite griz alvu da se ohladi potpuno nekoliko sati i isecite na romboide.
Ovaj recept je od moje majke i pravim ga već dugo godina, a rezultat je uvek odličan.
Moja uspešna griz alva je ukusan i brz desert koji podseća na detinjstvo.
Neka vam je slatko!