Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Puslica Torta»Praznična torta sa merengom od limuna

Praznična torta sa merengom od limuna

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Praznična torta sa merengom od limuna
Fotografije: Ivelina
1 / 3
04/02/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
10
"Srećna Nova godina! Uživajte u ovoj predivnoj nežnoj i svežoj torti sa omiljenim ljudima"

Potrebni sastojci

  • Kora sa limunom
  • jaja - 2 komada
  • neslani maslac - 115 g, istopljeni
  • šećer u prahu - 115 g, podeljen na: 65 g i 50 g (1/3 čaše i 1/4 čaše)
  • univerzalno brašno - 125 g (1 čaša)
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • sok od limuna - 80 ml (1/3 čaše), otprilike 2 - 3 srednja limuna
  • kora limuna - od 2 limuna
  • Krem od limuna
  • neslani maslac - 115 g (1 štapić ili 1/2 čaše)
  • sok od limuna - 180 ml (3/4 čaše), otprilike 4 - 5 limuna
  • jaja - 3 komada
  • žumanca - 3 komada
  • šećer u prahu - 120 g (1/2 laše + 2 supene kašike)
  • kukuruzni skrob - 4 g (1/2 supene kašike)
  • Švajcarski mereng
  • belance - 2 velika
  • šećer u prahu - 100 g (1/2 čaše)
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Kora sa limunom:

Kalup za tortu (20 cm) obložite papirom za pečenje ili naprskajte sprejem za pečenje.

Rernu zagrejte do 165 stepeni, ventilator je isključen.

Pripremite 2 velike posude ua mešanej i odvojte žumanca od belanaca.

U maloj šerpici istopite maslac (ili u mikrotalasnoj) i ostavite ga sa strane.

Pomoću električnog ručnog miksera ili stojećeg miksera sa dodatkom za mućenej dodajte 65 g (⅓ čaše) šećera u žumanca jaja. Mutite dok testo ne postane bledo i vazdušasto. Oduzima otprilike 3 do 5 minuta.

Prosejte brašno, prašak za pecivo, sodu i so na smesu od žumanaca. Mešajte dok se ne pomeša. Testo treba da bude zrnasto.

Dodajte istopljeni maslac, limunov sok i koru limuna. Mešajte. Testo mora da bude mekano i vazdušasto.

U drugoj posudi umutite belanca sa 50 g (¼ čaše) šećera: umutite belanca eletričnim ručnim mikserom sa dodatkom za mućenje. Kada počnu da se pretbaraju u penu, postepeno dodajte šećer i mutite dok vrhovi ne postanu mekani.

Dodajte ⅓ belanaca u masu od žumanaca. Špatulom presavijte dok se u potpunosti ne upije.

Dodajte ostala belanca i pažljivo mešajte dok se dobro ne pomešaju. Uverite se da ste nežni da ne biste izduvali testo!

Testo sipajte u pripremljenu tepsiju. Ravnomerno rasporedite.

Pecite 35 minuta na 165 stepeni, ventilator je isključen, ili dok čačkalica stavljena u sredinu ne izađe čista.

Tortu ostavite da se ohladi u kalupu na 5-10 minuta. Nakon toga prebacite na rešetku za hlađenje. Ostavite da se u potpunosti ohladi.

Krem od limuna:

Maslac naseckajte na kockice. Odvojte. Limun naseckajte na dva dela i izbockajte ga viljuškom. Iscedite limun kako bi se izvukao sok.

Na slaboj do srednjoj vatri pripremite duplu posudu sa malo vode kako bi se krčkao u šerpi.

U velikoj posudi umutite zajedno jaja, žumance i šećer dok se ne pomešaju u potpunosti.

Dodajte sok od limuna. Izmešajte. Ako želite da krem od limuna bude gušći, u maloj posudi pomešajte sok od limuna i kukuruzni skrob dok se u potpunosti ne rastvore. Nakon toga ga dodajte u smesu od jaja i izmešajte.

Posudu stavite na duplu posudu (vodena para) i kuvajte uz neprestano mešanje žicom za mućenje dok se ne zgusti i ne dobije konzistenciju sličnu pudingu. Oduzima od 7 do 10 minuta (krem će nastaviti da se zgušnjava dok se ne ohladi).

Skinite sa ringle, dodajte odmah maslac i ostavite ga da se istopi na 2 do 3 minute.

Mešajte dok se maslac skroz ne istopi i dok se ne pomeša. U početku limun izgleda presečeno, ali ne brinite se, to je normalno, nastavite da mutite dok smesa ne postane glatka.

Krem od limuna prebacite u posudu ili teglu. Pokrijte najlonskom folijom, pazeći da dodiruje površinu krema.

Ostavite vaš krem od limuna na radnoj povrišini na 15-20 minuta. Prebacite u frižider na otprilike 2 sata ili dok se ne stegne pre stavljanja torte.

Koristićete otprilike 1/2 do 2/3 krema sa limunom. Koristite ostali krem na palačinkama ili namažite svoje jutarnje tostove.

Švajcarski mereng:

Na slaboj do srednjoj vatri prirpemite posudu sa nekoliko mililitara vode kako bi se krčkalo u šerpi. Stavite belanca, šećer i so u posudu. Mutite kako bi se sjedinili.

Stavite posudu za mešanje sa smesom od jaaj i šećerom na ključalu vodu. Uverite se da voda ne dodiruje dno posude.

Fleksibilnom špatulom ili žicom neprestano mešajte jaja dok se šećer ne istopi - oduzima otprilike 4-5 minuta. Kada protrljate smesu između prstiju, u njoj ne sme da bude grudvica.

Skinite sa vatre i prebacite u posudu miksera sa dodatkom za mućenje. Mutite na visokoj brzini dok mereng može da zadrži tvrde vrhove. Oduzima od 5 do 12 minuta.

Kada je mereng gotov, koristite ga odmah.

Sastavljane torte:

Izmešajte krem od limuna kako bi se olabavio. Namažite jednu trećinu na donji sloj torte. Uzmite 1 čašu merenga i njime pokrijte krem. Ponovite sa drugom korom torte.

Merengom pokrijte stranice torte. Završite godnji deo tako što prosto zavrtite merenge špatulom. Po želji možete da špricate pomoću kesice i šprica.

Postoje dva načina da se zapeče torta sa merengom od limuna. Ako ćete ga peći u rerni, stavite ga na tacnu koja je otporna na toplotu. Torta će ostati u rerni samo na nekoliko minuta. Stavite rešetku rerne na najnižni nivo rerne.

Prethodno zagrejte vaš do visoke temperature. Drugi način je da koristite male gorionike za pečenje. Ja sam koristila gorionik.

Prvo sam zapalila stranice torte, a zatim gornji deo.

Ako odlučite u rerni, ostavite vrata odškrinuta i pažljivo nadgledajte.

Tortu pokrivenu merengom stavite u rernu. Možete da pređete od smeđeg do izgorelog za nekoliko skeundi. Samo gornji deo će postati smeđ. Stranice ostaju bele. Gornji deo torte sa merengom od limuna se zapeče.

Ako želite da zapečete stranice, moraćete to da uradite malim gorionikom.

Tortu čuvajte u frižideru, ako će stajati duže od par stai. Važno je da se ova torta servira na sobnoj temperaturi.

Ova torta sa merengom od limuna je veoma bogata, tako da torta može da se servira za 12 ljudi.

Napomena: Po želji torta od puslica može cela da buda zmrznuta. Odmrznite u frižideru dan pre serviranja. Po želji možete da dodate i orašaste plodove na krem.

Praznična torta sa merengom od limuna je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: