Način pripreme
Rerna na 180 stepeni; kalup za tortu sa prstenom - 24-26 cm.
1. Jabuke oljuštiti i naseći na kriške, debljine oko 3 mm. Preliti ih sokom od pola limuna, cimetom i kukuruznim skrobom. Pažljivo ih dodavati u posudu, da se ne bi zdrobile, i ne mešaju se kašikom. Ostaviti da odstoji.
2. U posudi sjediniti brašno, prašak za pecivo i so.
3. Mikserom umutiti maslac i šećer, dok smesa ne pobeli. Dodati jedno po jedno žumance, nakon toga pavlaku, pa vanilu i koru limuna. Mutiti, dok smesa ne postane vazdušasta.
4. Smesu sa brašnom dodati u smesu sa maslacem, iz tri dela, uz neprestano mešanje. Testo je teško.
5. Smesu sipati u tavu, namazanu maslacem, poravnati i odozgo sipati jabuke, pa gornji sloj malo poređati.
Peći na 180 stepeni oko 30-35 minuta.
Mereng od belanaca:
Belanca mikserom umutiti u penu, pritom dodavajući šećer iz delova. Umutiti dok smesa ne postane vazdušasta i teška. Belance ne treba da spada sa mutilica.
Vruć kolač izvaditi iz rerne, pa ga preliti merengom od belanaca. Okrenutom kašikom ga oblikovati po želji. Ponovo ga vratiti u vruću rernu, pa peći sa uključenim gornjim grejačem oko 3-5 minuta, dok se ne zapeče. Pratiti da slatkiš ne izgori, i izvaditi ga kad dobije prijatnu braon boju.
Ostaviti da se ohladi u potpunosti, pa rezati kao tortu.
Napomena: Ovaj kolač se može pripremiti sa svim vrstama voća - kajsijama, breskvama, ili kruškama, po želji i u zavisnosti od sezone. Jabuke imaju predivnu strukturu, ali ako ih volite još mekše, možete ih prethodno staviti na ringlu sa malo maslaca, šećera i cimeta, da se dobije krem.
Ja ih više volim ovako, kada se može osetiti njihova hrskava struktura. Raskošan letnji kolač i čaša dobre kafe.