Način pripreme
Operite suvo grožđe i potopite u mlaku vodu.
Isecite kravlji maslac na kockice i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša. Preostale sastojke ostavite na sobnoj temepraturi.
U veliku posudu stavite mekani maslac i pomešajte sa šećerom.
Dodajte kremasti sir i vanilin šećer i mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Nakon toga dodajte jedno po jedno jaje, mešajte nakon svakog mikserom.
U posebnoj posudi prosejte brašno sa praškom za pecivo.
Dodajte polovinu brašna u smesu i mutite mikserom dok ne dobijete glatko testo za kolač.
Ocedite suvo grožđe iz vode i osušite papirnim ubrusima.
Sipajte u posudu sa preostalim brašnom.
Preko brašna sipajte osušeno suvo grožđe i kockice ušećerene korice pomorandže.
Pomešajte suvo grožđe i korice sa brašnom, a nakon toga sve pomešajte pažljivo kašikom ili spatulom dok ne postane glatko.
Testo za kolač sa sitnim sirom je veoma gusto.
Namažite kalup za kolač sa malo maslaca, pospite ravnomerno brašnom i izbacite višak brašna iz kalupa ili pokrijte papirom za pečenje. Ako koristite silikonski kalup, nema potrebe da mažete ili posipate brašno.
Ja pečem u dva pravougaona kalupa prečnika 31x10x5 cm, obložena papirom za pečenje.
Testo nadolazi dobro prilikom pečenja, tako da je bolje da popunite kalup do pola, ne više od 2/3.
Pecite kolač sa suvim grožđem u prethodno ugrejanoj rerni na 165-170 stepeni na srednjem nivou za oko 40-60 minuta.
Proverite drvenim štapićem da li je kolač gotov.
Ostavite kolač da se ohladi 15-20 minuta. Nakon toga izvadite i posipte šećerom u prahu.
Domaći kolač sa sitnim sitom, suvim grožđem i koricama pomorandže ima vlažnu i nežnu unturašnjost i prijatan ukus.
Kolač sa sitnim sirom, suvim grožđem i koricama pomorandže se toliko brzo pojede, isto kao što se i pripremi.