Način pripreme
Koksovo ulje ne treba da bude istopljeno, već samo mekano. Mutimo ga sa šećerom, može žicom za iskusnije, može i mikserom oko 5 minuta.
Bademi ne treba da budu samleveni na mnogo sitno, ali ni mnogo krupni.
Brašno se proseje sa praškom za pecivo, dodaju se mleveni bademi i vanila, mešaju se mnogo dobro.
Suvu smesu dodajemo u kokosovo ulje i šećer, dodajemo i sok od limuna. Mesi se dok se ne dobije ujednačena smesa. Budući da smesa ispada dosta gusta, bolje je mešiti drvenom varjačom ili direktno rukom.
Tako dobijeno testo stavljamo u frižider na 1-2 sata da se dobro stegne.
Nakon što se testo stegne, stavljamo papir za pečenje u odgovarajuću posudu za pečenje. Uključujemo rernu da se prethodno zagreje na 180 stepeni.
Pomoću kašičice i ruku oblikujemo loptice, jednake veličine. Ne brinite se ako što je smesa tvrda, u procesu valjanja rukama zbog telesne temperature kokosovo ulje se opušta i sjajno se oblikuje.
Poređajte loptice na određenom odstojanju jednu od druge, jer će tokom pečenja povećati svoj obim sa strane.
Stavljamo posudu u prethodno zagrejanu rernu i pečemo oko 13-15 minuta dok krajevi kolača na postanu zlatasti.
Veganski kolači od badema sa limunom su gotovi.