Način pripreme
Za ovaj lagani kolač svi sastojci treba da budu na sobnoj temepraturi. Maslac treba da bude mekan i zato ga izvadite iz frižidera bar sat vremena pre početka pravljenja kolača i isecite ga na komade. Tako će lakše omekšati.
Mutite mikserom dve vrste šećera sa mekanim maslacem nekoliko minuta.
Nakon toga dodajte jedno po jedno jaje, mutite mikserom nakon svakog.
Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo i dodajte u delovima, smenjujte sa vinom.
Papirom za pečenje obložite kalup sa ivicama koje se skidaju prečnika 24-26 cm i namažite sa malo masalca ili ulje. Namažite ivice i sipajte smesu za kolač.
Stavite kolač da se peče u rerni na 170 stepeni 35-40 minuta.
Proverite drvenim štapićem da li je gotovo. Ako izađe suv, kolač je gotov.
Gotov kolač izvadite iz rerne i ostavite da stoji 10 minuta, nakon toga otvorite kalup, izvadite papir i ostavite na rešetku da se ohladi.
Za to vreme pripremite čiz krem, pomešajte u posudi krem sir filadelfiju i kiselu pavlaku. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu i dodajte med i vanilu. Nije potrebno da koristite mikser.
Umesto meda možete koristiti javorov sirup ili šećer u prahu.
Količina zaslađivača je po ukusu.
Nakon što se kolač potpuno ohladi, vratite ga ponovo u kalup u kojem ste pekli i obilno namažite kremom.
Ukrasite svežim jagodama, borovnicama i listovima mente i stavite u frižider na nekoliko sati da se ohladi i krem stegne.
Lagani kolač sa crvenim vinom i čizkremom je najlepši sledećeg dana, ali samo ako možete da mu odolite.