Način pripreme
Ova mekana torta sa pavlakom i jagodama je živopisna i laka za pripremu. Kora sa kiselim mlekom je mekana, a nadev sa slatkom, kremom i jagodama veoma ukusan.
Počnite pripremu kolača sa kiselim mlekom. U posudu sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, šećer, prstohvat soli i rendanu koru limuna.
U drugoj posudi pomešajte jaja, ulje i kiselo mlek, nakon toga dodajte u suve sastojke i sve mutite mikserom dok ne dobijete homogenu smesu.
Sipajte u kalup prečnika 18 cm, namazan maslacem ili pravougaoni pleh 23x30 cm i pecite oko 30 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 175 stepeni.
Ostavite tortu da se ohladi, pre nego što je izvadite iz kalupa i isecite je na dva dela, ako koristite okrugli kalup 18 cm.
Za pravougaoni pleh 23x30 cm rasporedite koru po sredini da dobijete dve kore prečnika 13x23 cm.
Operite dobro jagode, odvojite drške i isecite na kriške po dužini.
Pavlaku umutite sa šećerom u prahu.
Prebacite jednu koru na tanjir za serviranje, namažite ravnomerno slatko od jagoda, nakon toga pokrijte kremom uz pomoć kašike. Poređajte kriške jagoda i pokrijte drugom polovinom torte.
Pospite šećerom u prahu i servirajte ili umutite još 100 g pavlake i malo slatkog da ukrasite tortu, kao što sam ja uradila.
Uživajte u ovoj mekanoj i laganoj torti sa aromatičnim jagodama!
Možete povećati pavlaku sa još 100 g ili 15 g šećera u prahu za dekoraciju.
Tortu sa pavlakom možete čuvati nekoliko dana u frižideru.