Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Džem»Džem od rabarbare

Džem od rabarbare

Elena TodorovaElena Todorova
Kuvar
30271
Džem od rabarbare2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Evo recepta za ukusni džem od rabarbare. Priprema se veoma lako i brzo, a kombinacija ukusa je jednostavno veličanstvena."

Potrebni sastojci

  • rabarbara - 1 kg
  • šećer - 500 g
  • limun - 1/2 komada
  • voda - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Birajte listove i stabljike rabarbare koje su manje-više iste veličine. Od vode i šećera skuvajte šećerni sirup, po potrebi skidajte penu i ostavite da se ohladi.

Oljuštite crvenu kožu delova rabarbare što je više moguće i isecite ih na komade. Pustite ih da se kuvaju u šećernom sirupu 1 sat, dodajući sok od limuna.

Rabarbaru ocedite i ostavite da ključa u novoj vodi još 5 minuta. Ponovo ocedite i ubacite u već ohlađen sirup. Ostavite posudu da stoji 2 dana na hladnom mestu.

Pustite da sirup ključa 10 minuta, ali bez listova, pa ih dodajte. Ostaje još jedan dan, jer na taj način sirup zadržava gustinu.

Sirup i rabarbaru prokuvajte treći put, mešajući da ne zagore. Nakon što se džem ohladi, sipa se u tegle koje se zatvaraju poklopcem i odozgo komadom krpe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti