Način pripreme
Birajte listove i stabljike rabarbare koje su manje-više iste veličine. Od vode i šećera skuvajte šećerni sirup, po potrebi skidajte penu i ostavite da se ohladi.
Oljuštite crvenu kožu delova rabarbare što je više moguće i isecite ih na komade. Pustite ih da se kuvaju u šećernom sirupu 1 sat, dodajući sok od limuna.
Rabarbaru ocedite i ostavite da ključa u novoj vodi još 5 minuta. Ponovo ocedite i ubacite u već ohlađen sirup. Ostavite posudu da stoji 2 dana na hladnom mestu.
Pustite da sirup ključa 10 minuta, ali bez listova, pa ih dodajte. Ostaje još jedan dan, jer na taj način sirup zadržava gustinu.
Sirup i rabarbaru prokuvajte treći put, mešajući da ne zagore. Nakon što se džem ohladi, sipa se u tegle koje se zatvaraju poklopcem i odozgo komadom krpe.