Način pripreme
Rerna - 180 stepeni
Kalup za torte prečnika 20 cm sa prstenom, nauljen i obložen papirom.
Rastopite čokoladu na pari. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i kakao žicom. Umutite maslac sa šećerom u prahu oko 2-3 minuta dok ne postane penasta smesa. Dodajte jedno po jedno jaje, muteći posle svakog.
Brašno se dodaje u porcijama, naizmenično sa svežim mlekom i završavajući brašnom. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu, lagano mešajte dok ne postane glatka smesa.
Smesa se sipa u kalup, rasporedi se. Peći na 180 stepeni oko 40-45 minuta. Do kraja ohladite koru. Nakon što se ohladi, kora se deli na dva jednaka dela.
PUSLICA KORA:
Rerna - 130 stepeni;
Pokrijte širok pleh papirom za pečenje.
Na njemu su ocrtana dva kruga prečnika 16-17 cm, nešto manja od kalupa u kome se peku čokoladne kore.
Mikserom umutiti belanca sa sokom od limuna dok ne postane penasta smesa. Dodajte šećer u prahu u porcijama i mutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
Pomoću lopatice ravnomerno rasporedite smesu između dva prethodno nacrtana kruga.
Pecite kore na 130 stepeni oko 60 minuta. Po isteku vremena otvorite vrata rerne i ostavite da se kore potpuno ohlade unutra.
KREM OD LIMUNA
Stavite jaja, šećer, sok od limuna i kore u šerpu. Zagrevaju se na laganoj vatri, uz stalno mešanje, oko 10 minuta, dok se smesa ne zgusne. Maslac se dodaje isečen na kockice, čeka se da se istopi pa se dodaje novo parče maslaca.
Kada je krem gotov, odmah se prebacuje u čistu posudu, koja se stavlja u posudu sa vodom i ledom. Nakon hlađenja pokriti folijom i ostaviti u frižideru 1 sat da se stegne.
GANAŠ OD BELE ČOKOLADE
Belu čokoladu isecite na komade. Pavlaka se zagreje do tačke ključanja i prelije preko čokolade. Mešajte dok se ne istopi. Ohladite na sobnoj temperaturi i stavite u frižider 1 sat.
Pre upotrebe po nameni, umutite krem mikserom u lepi krem i dodajte crnu čokoladu isečenu na komade.
SIRUP OD LIMUNA
Svi proizvodi se zagrevaju u šerpi dok se šećer ne istopi. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.
SASTAVLJANJE TORTE
Čokoladna kora se postavlja na papirnu podlogu. Prelijte je sirupom od limuna i nanesite 1/3 krema od limuna.
Na krem se stavlja puslica kora, a na nju ganaš od bele čokolade. Puslica kora se ne preliva sirupom!
Na ganaš stavite čokoladnu koru, dodajte malo sirupa i premažite kremom od limuna, 1/3 ostavite za dekoraciju.
Druga puslica kora stavlja se na krem od limuna i cela torta se ubacuje u obruč za tortu koji će zadržati njen oblik.
Ostavite puslica tortu u frižideru 1 noć.
Pošto se dobro prohladi, namaže se šlagom, odozgo se nanese krem od limuna i na torti se napravi obrub od loptica i ukrasi se kandiranim komadićima limuna, kriškama.
Puslica torta sa kremom od limuna je spremna.