Način pripreme
Ukupna količina brašna je 500 g, ali podeljeno na 450 + 50 g. Dve vrste brašna se pomešaju i odvaja se 50 g. Ostalo brašno se proseje.
Dodaje se suvi kvasac i izrendan kora pomorandže, izmeša se.
U posudi miksera se mute jaja i šećer otprilike 5 - 8 minuta ili dok smesa ne pobeli, ali nije neophodno da pada u obliku trakice.
Dodaje se rikota i ponovo se muti dok ne postane homogeno.
Po malo počinje da se dodaje brašno sa kvascem i počinje da se mesi na sporoj brzini miksera. Kada se oblikuje grupa lopta, brzina se povećava do srednje i mešenje se nastavlja otprilike 10 - 12 minuta ili dok lopta testa ne počne da se odvaja od zidova posude.
Počinje da se dodaje maslac i mesi se dok se u potpunosti ne usvoji.
Testo je glatko i treba da liči na gusto testo za kolač.
Radna površina se posipa odvojenim brašnom i sipa se testo. Posipa se s malo brašna i odozgo se rukama oblikuje u pravougaonik. Treba imati u vidu da je testo izuzetno lepljivo, tačnije sa konzistencijom sličnom kolaču, nego li čvrstom milibrotu, ali brašno se više ne dodaje.
Kada je rukama oblikovano u pravougaonik, otprilike 30/20 cm, pomoću široke špatule spoljašnje strane se stavljaju ka sredini, takođe i odozgo i odozdo ka sredini. Treba da se dobije kao paketić. Ovo savijanje će pomoći da se bolje razvije gluten. Okreće se sa glatkom stranom ka nama i kružnim pokretom i pomoću špatule se oblikuje lopta.
Tako spremljeno se stavlja u blago maslacem podmazanu posudu, pokriva se i ostavlja se u frižideru na 6 sati. Najbolj eje da se ostavi u delu za voće i povrće, ali sve je po mogućnosti.
Kada prođe navedenih 6 sati, vadi se na nabrašnjenu radnu površinu i ponovo se savija sa svih strana. Oblikuje se u loptu i ostavlja se u posudi, pokriva se i ostavlja se u frižideru na 10 sati.
Kada prođe i tih 10 sati, vadi se i ostavlja se na sobnoj temepraturi na 20 - 30 minuta.
Veoma dobro se premazuje komadom malog kalupa za kolač sa odžakom u sredini i prečnikom od 28 cm.
Testo za milibrot se stavlja na vagu i deli se na 8 komada. Kod mene svaki komad milibrot testa je bio težak otprilike 170-180 g.
Od testa se otkidaju komadi i ponovo se savija kao gore i oblikuje se lopta.
Lopte se ređaju u kalup jedna do druge tako što se blago prekrivaju kako bi moglo da se rasporedi celo testo.
Tako napravljen milibrot se ostavlja na hladnom da naraste 2 sata.
Kada je dovoljno narastao, premazuje se glazurom od žumanaca, blago umućenim sa svežim mlekom. Ostavlja se da se osuši i ponovo se premazuje.
Posipa se šećernim perlicama i dekoriše se blanširanim bademima, sve je po izboru, može samo da se pospe običnim kristal šećerom.
Rerna sa ventilatorom se zagreva na 190°C.
Stavlja se kalup i odmah se smanjuje rerna na 160°C.
Peče se otprilike 50 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
Vadi se i pokriva se krpom na 5 minuta.
Hladi se u samom kalupu 30 minuta i nakon toga se vadi vazdušasti domaći milibrot.
Milibrot sa rikotom sa dugim narastanjem se hladi na rešetki.