Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u toplom mleku sa jednom kašičicom šećera. Pokrijte i ostavite na toplom da nadođe 10 minuta.
2. Za to vreme prosejte brašno i napravite udubljenje u sredini. Umutite jedno jaje i belance drugog sa šećerom i prstohvatom soli i sipajte smesu u udubljenje. Sipajte i ulje, mastiku, vanilu, izrendanu koru od pomorandže, sok od pomorandže i kvasac.
3. Zamesite testo koje se ne lepi i prebacite ga na namazanu radnu površinu. Nastavite da mesite bar 15 minuta, dodajte po malo od maslaca, prethodno rastopljenog. Testo će ga upiti i biće mekše i prijatnije. Oblikujte loptu i ostavite da nadođe sat i po na toplom (znam da je najbolje da bude sporije i prirodno, ali ja ga stavljam u rernu na 45 minuta i bude odlično).
4. Nadošlo testo stavite na radnu površinu i prstima razvucite na jednu veliku pravougaonu koru, možete razvući i oklagijom, ali ćete tako pokvariti sve mehuriće koji su se stvorili u sestu.
5. Isecite po dužini svako parče i namažite slatkom od pomoradnže, uvijte dva rolata i isecite na trouglove. Dve ivice stavite u centar pleha, prečnika 22 cm, obloženog papirom za pečenje. Ostale komade poređajte simetrično oko njih. Pokrijte čistom krpom i ostavite da nadođe još jednom na toplom, oko 40 minuta.
6. Namažite umućenim žumancem, koje je ostalo, pomešajte ga sa nekoliko kapljica mleka i ulja. Pospite šećerom i susamom po želji i pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 30-35 minuta;
7. Kad izvadite iz rerne, namažite masalcem i pokrijte 5 minuta, nakon toga izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi pre konzumiranja, ako uspete da odolite njegovom predivnom mirisu.
Uveravam vas da mi cela kuća neodoljivo miriše!
Neka vam je slatko i srećni praznici!