Način pripreme
U posudu u kojoj ćemo mesiti prosejemo brašno dva puta. Dodajemo so, vanilin šećer, 1 supenu kašiku šećera. Izmešamo i pravimo udubljenje.
Dodajemo kvasac, rastvoren i aktiviran u malo svežeg mleka sa 1 kašičicom šećera. Dodajemo umućena jaja.
Zagrevamo sveže mleko sa ostalim šećerom, mešamo dok se šećer ne istopi i u njega dodajemo rakiju, koru limuna i esenciju.
Istopimo maslac u posudici i prome[amo sa uljem.
Mešamo sastojke u velikoj posudi i u tankom mlazu dodajemo mleko. Dodajemo i polovinu maslaca. Mesimo meko testo za milibrot, a ostali maslac dodajemo postepeno i mesimo dok se ne usvoji. Posudu pokrivamo streč folijom i krpom i ostavljamo da naraste i da udvoji svoj obim.
Naraslo testo rasprostiremo rukama u duguljasti kalup. Sečemo tri trake. Na svaku stavljamo komadiće ratluka (može suvo grožđe, čokolada, šta volite), uvijamo svaku posebno i milibrot ispletemo u pletenicu.
Uvijamo pletenicu u krug i stavljamo u duboku tepsiju (20 cm sa prstenom). Pokrivamo krpom i ostavljamo da ponovo naraste.
Premazujemo 1 žumancem i 1 kašičicom vode. Posipamo mokrim kristal šećerom, šećerom u prelama i filiranim bademima. Stavljamo i komadiće ratluka.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C 20-25 minuta. Nakon toga odozgo stavljamo foliju, pojačavamo rernu na 170 stepeni i pečemo još 25-30 minuta.
Gotov milibrot sa rakijom vadimo iz rerne, ostavljamo na 5-10 minuta i sklanjamo tepsiju. Neverovtno je ukusan!