Način pripreme
Svi proizvodi da budu na sobnoj temperaturi.
Pomešaju se obe vrste brašna.
U toplo sveže mleko se sipa kvasac sa 2 kašičice šećera od ukupnog šećera, promeša se i ostavlja se na 10-15 minuta da se aktivira.
Jaja se mute metalnom žicom za mućenje sa osatlim šećerom, aromama, prstohvatom soli i izrendanom korom pomorandže. Dodaje se i aktivirani kvasac, meša se.
U posudu miksera se sipa polovina brašna, pravi se kladenac, stavlja se mutilica za teško testo i sipa se tečna smesa. Umesi se. Po malo se dodaje i ostalo brašno.
Testo za milibrot se mesi na srednjoj brzini miksera otprilike 15-20 minuta ili dok se lepo ne oblikuje lopta testa i dok nije počistilo zidove posude.
U mlazu počinje da se dodaje i istopljeni maslac, pomešan sa uljem, tako što se nakon svakog dodavanja čeka da ga testo u potpunosti apsorbuje i sledi novi mlaz masnoće. Mešenje se nastavlja na srednjoj brzini miksera otprilike 15-20 minuta. Ovde je trenutak da se proceni koliko se testo lepi po rukama i ukoliko je potrebno, dodaje se još malo brašna, ali veoma pažljivo, kašika po kašika. Testo treba da bude meko, glatko i da se lagano lepi za prste ruke.
Oblikovana lopta testa se vadi iz posude miksera i prebacuje se u duboku i blago, sa malo maslaca podmazanu posudu. Pokriva se i ostavlja se da naraste na otprilike 1.30 - 2 sata ili dok se posuda ne ispuni do gore. Ne preporučujem brzo narastanje u zagrejanoj rerni, tako se ne dobijaju karakteristične niti, koje su tražene kod svakog milibrota. Radi se polako i mirno. Moglo bi da se stavi u rernu, ali na samo upaljeno svetlo i bez uključenih stepeni.
Naraslo testo se deli na dva dela, tako što je jedan malo manji. Manji se razvija u pravougaonik dužine kalupa i širine otprilike 2 ispružena dlana. Premazuje se rikotom i ređaju se višnje isceđene od sirupa. Ne štede se višnje iz slatkog. Uvija se u rolat sa dugačke strane. Ostavlja se sa strane.
Ostalo testo se takođe razvija u pravougaonik za 1 cm neka bude veći. Sa strane se seče u blagu dijagonalu na trake, tako što se ne narušava celina sredine. Stavlja se rolat. Trake se prepliću jedna na drugu. Oblikuje se lepi milibrot rolat.
Stavlja se u nauljeni kalup sa papirom na dnu 35/12 cm.
Pokriva se i ostavlja se da naraste na otprilike 40 - 50 minuta.
Premazuje se belancem - za sva peciva, za koja je potreban premaz, ja koristim samo belance, zato što teško može da pregori, za razliku od žumanaca, ali ovo je po izboru. Ređaju se blanširani bademi i posipa se šarenim šećerom i šećerom u perlicama.
Peče se na 160 - 165 stepeni otprilike 50 - 60 minuta, ali uvek se pravi test - provera dugačkim drvenim štapićem, stavljenim u sredinu peciva i ukoliko izađe suv, odmah se vadi.
Milibrot rolat sa rikotom i slatkom od višanja se ostavlja da se ohladi u samom kalupu i nakon toga se vadi.