Način pripreme
Danas vam nudimo ove veoma jednostavne, a ujedno i veoma ukusne uskršnje kolačiće od maslaca sa čokoladom i bademom, koje možete da pripremite za uskršnje praznike.
Otopite svinjsku mast i ostavite da se ohladi ali da još uvek teče.
Umutite jaja sa šećerom i vanilom.
U drugoj posudi pomešajte kiselo mleko i amonijačnu sodu i promešajte. Sačekajte da se zapeni, pa ih dodajte jajima.
Dodati i istopljen i ohlađen maslac, sitno izrendanu koru limete (limuna) i promešati.
Počnite da dodajete brašno, prvo mešajući kašikom, a zatim umesite meko testo koje se ne lepi.
U testo dodajte sitno iseckanu čokoladu (ili čokoladne kapi) i malo mlevenih badema.
Na kraju promešajte da se čokolada i bademi ravnomerno rasporede u testu kolačiće sa maslacem.
Pokrijte testo pamučnim peškirom i ostavite da odstoji 20-30 minuta.
Za to vreme pripremite dva pleha i prekrijte ih papirom za pečenje.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Od testa kidajte komade i oblikujte ih u loptice, pa ih lagano spljoštite između dlanova.
Kolačiće poređajte u pleh na udaljenosti jedan od drugog i premažite ih umućenim jajetom.
Pospite ih seckanim bademima i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta, dok se malo ne zapeku.
Čuvajte uskršnje kolačiće u hermetički zatvorenoj posudi do nedelju dana.
Srećni praznici i zajednička uskršnja trpeza!