Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Kolač sa sirupom»Preliveni kolač od limuna sa frostingom od maskarponea

Preliveni kolač od limuna sa frostingom od maskarponea

ažurirano:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k91917k
Preliveni kolač od limuna sa frostingom od maskarponea
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Jedinstvena kombinacija limuna i kakao ukusa, sočnost kolača i nežnost krema."

Potrebni sastojci

  • za testo
  • limun - 50 ml, sveže isceđen sok
  • sveže mleko - 20 ml
  • brašno - 135 g
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • šećer - 100 g
  • kora od limuna - od 1 limuna
  • kravlji maslac - 60 g, na sobnoj temperaturi + za premazivanje
  • jaja - 2 komada
  • smeđi šećer - 1 supena kašika
  • za preliv
  • sok od limuna - 100 ml, sveže isceđen
  • voda - 100 ml
  • šećer - 120 ili 150 g
  • vanila - 2 g
  • za frosting
  • maskarpone - 200 g
  • pavlaka - 200 ml, 35 % masti
  • šećer - 50 g
  • kakao - 1 supena kašika, puna, prirodan
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo kolač od limuna.

Namažemo pravougaoni kalup za pečenje (zapremine 1l) i posipamo braon šećerom po ivicama i dnu.

u posudi pomešamo sok od limuna i mleko. Ostavljamo sa strane da se preseče.

U blenderu sameljemo kore od limuna (samo žuti deo) sa šećerom - tako je aroma jača.

Stavljamo mekani maslac i mutimo dok ne dobijemo homogenu smesu, nakon toga stavljamo jedno po jedno jaje dok se ne integrišu i dok ne dobijemo gladak krem.

Sipamo presečeno mleko sa sokom od limuna i na kraju završavamo sa brašnom, prosejanim sa praškom za pecivo. Dodajemo u delovima i lagano mešamo spatulom ili žicom.

Prebacujemo smesu u kalup za pečenje i stavljamo u ugrejanu rernu na 180 stepeni oko 30-40 minuta, proveravamo čačkalicom za zube.

Dok se kolač od limuna peče pripremamo sirup od limuna.

Stavljamo sve sastojke za njega u kaserolu i kuvamo 15-20 minuta.

Prelivamo gotov kolač sa lumunom gustim sirupom.

Prelazimo na frosting od maskarponea i kakaa:

Umutimo maskarpone sa pavlakom i šećerom. Treba da dobijemo gust, ali mekan krem. Dodajem okakao i ponovo kratko mutimo dok se ne integriše i ne oboji krem.

Prebacujemo u špric i ukrašavamo ceo preliveni kolač ružicama od frostinga. Takođe može mo da nanesemo na svako posebno parče, nakon što se iseče i rasporedi za serviranje.

Jedinstvena kombinacija limuna i kakao ukusa, sočnost kolača i nežnost krema.

Neka vam je slatko sa mojim prelivenim kolačem od limuna sa frostingom od maskarponea.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: