Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Kolač sa sirupom»Preliveni kolač od limuna sa frostingom od maskarponea

Preliveni kolač od limuna sa frostingom od maskarponea

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Preliveni kolač od limuna sa frostingom od maskarponea
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Jedinstvena kombinacija limuna i kakao ukusa, sočnost kolača i nežnost krema."

Potrebni sastojci

  • za testo
  • limun - 50 ml, sveže isceđen sok
  • sveže mleko - 20 ml
  • brašno - 135 g
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • šećer - 100 g
  • kora od limuna - od 1 limuna
  • kravlji maslac - 60 g, na sobnoj temperaturi + za premazivanje
  • jaja - 2 komada
  • smeđi šećer - 1 supena kašika
  • za preliv
  • sok od limuna - 100 ml, sveže isceđen
  • voda - 100 ml
  • šećer - 120 ili 150 g
  • vanila - 2 g
  • za frosting
  • maskarpone - 200 g
  • pavlaka - 200 ml, 35 % masti
  • šećer - 50 g
  • kakao - 1 supena kašika, puna, prirodan
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo kolač od limuna.

Namažemo pravougaoni kalup za pečenje (zapremine 1l) i posipamo braon šećerom po ivicama i dnu.

u posudi pomešamo sok od limuna i mleko. Ostavljamo sa strane da se preseče.

U blenderu sameljemo kore od limuna (samo žuti deo) sa šećerom - tako je aroma jača.

Stavljamo mekani maslac i mutimo dok ne dobijemo homogenu smesu, nakon toga stavljamo jedno po jedno jaje dok se ne integrišu i dok ne dobijemo gladak krem.

Sipamo presečeno mleko sa sokom od limuna i na kraju završavamo sa brašnom, prosejanim sa praškom za pecivo. Dodajemo u delovima i lagano mešamo spatulom ili žicom.

Prebacujemo smesu u kalup za pečenje i stavljamo u ugrejanu rernu na 180 stepeni oko 30-40 minuta, proveravamo čačkalicom za zube.

Dok se kolač od limuna peče pripremamo sirup od limuna.

Stavljamo sve sastojke za njega u kaserolu i kuvamo 15-20 minuta.

Prelivamo gotov kolač sa lumunom gustim sirupom.

Prelazimo na frosting od maskarponea i kakaa:

Umutimo maskarpone sa pavlakom i šećerom. Treba da dobijemo gust, ali mekan krem. Dodajem okakao i ponovo kratko mutimo dok se ne integriše i ne oboji krem.

Prebacujemo u špric i ukrašavamo ceo preliveni kolač ružicama od frostinga. Takođe može mo da nanesemo na svako posebno parče, nakon što se iseče i rasporedi za serviranje.

Jedinstvena kombinacija limuna i kakao ukusa, sočnost kolača i nežnost krema.

Neka vam je slatko sa mojim prelivenim kolačem od limuna sa frostingom od maskarponea.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: