Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Italijanska torta Kapreze

Italijanska torta Kapreze

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Italijanska torta Kapreze
Fotografije: marcheva14
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Torta Kapreze Тorta Caprese - čokoladna raskoš sa bademima koja se pravi samo sa nekoliko sastojaka"

Potrebni sastojci

  • maslac - 125 g
  • čokolada - 125 g, visokog kvaliteta, 70% kakaa
  • šećer - 125 g, kristal
  • vinski streš - 1/2 kašičice (cream of tartar)
  • bademovo brašno - 125 g
  • jaja - 3 komada, L odvojena žumanca i belanca
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu tortu Kapreze (Тorta Caprese) maslac zajedno sa čokoladom se istopi na vodenoj pari. Ostavlja se sa strane.

U posudi sa miskerom na velikoj brzini se mute belanca sa 1 supenom kašikom šećera od okupne količine i pola kašičice vinskog streša (on drži belanca jako čvrstim) u gust sneg. Ostavljaju se sa strane.

U posudi sa miskerom se mute žumanca i ostali šećer dok se ne dobije veoma vazdušasta i svetla smesa, otprilike 5 - 7 minuta. Dobro bi bilo prilikom podizanja žica miskera da smesa pomoću smese može da se nacrta broj.

U ohlađenu čokoladu u tri navrata se dodaje bademovo brašno iz mešanje špatulom. Dodaje se u žumanca i muti se mikserom na sporoj brzini.

Pažljivo, tri puta mešajući se dodaju belanca tako što se meša špatulom odozdo ka gore kako bi spao obim smese.

Cela smesa se sipa u kalup sa prečnikom od 20 cm, obložen papirom za pečenje.

Peče se na 155-160°C sa ventilatorom otprilike 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača sa bademima ne bude suva.

Ovaj neverovatni čokoladni kolač se okreće i posipa sa malo šećera u prahu za raskoš.

*Uvek kada mutim belanca dodajem vinski streš, on ga drži stegnutim i veoma gustim, kupujem ga u poslastičarskim radnjama. To je suva vinska kiselina, nekoliko kapljica limuna bi moglo da je zameni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: