Način pripreme
Za ovu tortu Kapreze (Тorta Caprese) maslac zajedno sa čokoladom se istopi na vodenoj pari. Ostavlja se sa strane.
U posudi sa miskerom na velikoj brzini se mute belanca sa 1 supenom kašikom šećera od okupne količine i pola kašičice vinskog streša (on drži belanca jako čvrstim) u gust sneg. Ostavljaju se sa strane.
U posudi sa miskerom se mute žumanca i ostali šećer dok se ne dobije veoma vazdušasta i svetla smesa, otprilike 5 - 7 minuta. Dobro bi bilo prilikom podizanja žica miskera da smesa pomoću smese može da se nacrta broj.
U ohlađenu čokoladu u tri navrata se dodaje bademovo brašno iz mešanje špatulom. Dodaje se u žumanca i muti se mikserom na sporoj brzini.
Pažljivo, tri puta mešajući se dodaju belanca tako što se meša špatulom odozdo ka gore kako bi spao obim smese.
Cela smesa se sipa u kalup sa prečnikom od 20 cm, obložen papirom za pečenje.
Peče se na 155-160°C sa ventilatorom otprilike 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača sa bademima ne bude suva.
Ovaj neverovatni čokoladni kolač se okreće i posipa sa malo šećera u prahu za raskoš.
*Uvek kada mutim belanca dodajem vinski streš, on ga drži stegnutim i veoma gustim, kupujem ga u poslastičarskim radnjama. To je suva vinska kiselina, nekoliko kapljica limuna bi moglo da je zameni.