Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem od vanile»Katalonski krem sa trešnjama

Katalonski krem sa trešnjama

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
25168714
Katalonski krem sa trešnjama
Fotografije: Anelia Terzieva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
"Nakon što se dovoljno ohladi posipamo sa malo šećera odozgo i uz pomoć gorionika karamelizujemo."

Potrebni sastojci

  • trešnje - 300 g, bez koštica
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 200 g
  • žumanca - 4 komada
  • brašno - 50 g
  • konjak - 50 ml
  • cimet
  • vanila - esencija
* merne jedinice

Način pripreme

Stavljamo trešnje u kaserolu sa 50 g šećera.

Nakon što se karamelizuju dodajemo prstohvat cimeta i konjak.

Nakon što alkohol ispari, skidamo sa vatre.

Umutimo žumanca sa preostalim šećerom, odvajamo oko 2 supene kašike.

Dodajemo brašno, vanilu, esenciju pomorandže i 100 ml mleka.

Preostalo mleko stavljamo u kaserolu i ugrevamo na vatri.

Lagano sipamo smesu od jaja u mleko da se izjednači temperatura.

Skidamo sa vatre, procedimo i vraćamo ponovo smesu na vatru.

Mešamo neprestano dok se ne pojave balončići i krem od vanile se zgusne.

Skidamo sa vatre. U odgovarajuće posude stavljamo trešnje, a odozgo prelivamo kremom.

Nakon što se dovoljno ohladi posipamo sa malo šećera odozgo i uz pomoć gorionika karamelizujemo.

Katalonski krem sa trešnjama serviramo odmah.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: