Način pripreme
Stavljamo trešnje u kaserolu sa 50 g šećera.
Nakon što se karamelizuju dodajemo prstohvat cimeta i konjak.
Nakon što alkohol ispari, skidamo sa vatre.
Umutimo žumanca sa preostalim šećerom, odvajamo oko 2 supene kašike.
Dodajemo brašno, vanilu, esenciju pomorandže i 100 ml mleka.
Preostalo mleko stavljamo u kaserolu i ugrevamo na vatri.
Lagano sipamo smesu od jaja u mleko da se izjednači temperatura.
Skidamo sa vatre, procedimo i vraćamo ponovo smesu na vatru.
Mešamo neprestano dok se ne pojave balončići i krem od vanile se zgusne.
Skidamo sa vatre. U odgovarajuće posude stavljamo trešnje, a odozgo prelivamo kremom.
Nakon što se dovoljno ohladi posipamo sa malo šećera odozgo i uz pomoć gorionika karamelizujemo.
Katalonski krem sa trešnjama serviramo odmah.