Način pripreme
Nemojte zaboraviti da školjke treba da budu zatvorene i otvorene samo kada su skuvane.
U tiganj siapmo maslinovo ulje (možemo dodati još malo maslaca) beli luk krupnije isečemo i stavljamo u ulje. Kad beli luk počne da dobija braonkastu boju, izvadite ga i potopite školjke u maslac.
Mešajte oko 2 minuta i dodjate čašu belog vina/šampanjac.
Belo vino počinje da vri kao mehurići šampanjca, alkohol isparava, ali kiselina i miris ostaju.
Pre nego što se skoljke otvore. Dodajte malo sitno iseckanog peršuna i pospite sokom od limuna.
Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju, tačnije dva minuta manje nego što je navedeno.
U tiganju ugrejte maslinovo ulje i maslac, dodajte beli luk i čeri paradajz i bejbi papriku kapa isečen na pola, malo belog vina i stavite testeninu u tiganj, mešajte bukvalno 2 minuta, dodajte sitno iseckan peršun sa bosiljkom i stavite na tanjir, a odozgo školjke sa ljušturama.
Naravno - konzumirajte sa zadovoljstvom u društu dragih gostiju ili voljenih osoba pored sebe i ne zaboravite takođe čašu-dve hladnog novozelandskog sovinjona!
Odlično dijetetsko i lagano italijansko jelo su ove školjke Vongole sa testeninom harmonika.