Način pripreme
Recept treba da vam pokaže koliko kreativni možete biti u kuhinji bez nekih ukrasa. Za moj recept sam marinirala pile u mlaćenici nekoliko sati i nakon oga začinimo solju i biberom.
Mlaćeniga garantuje da će piletina biti krhka. A tek pikantni krompir sa krupnim senfom. Definitno ću češće praviti.
Celo pile prvo potopimo u mlaćenicu na 8-12 sati. Da biste to uradili osušite celo pile sa nekoliko ubrusa i stavite u veliku posudu ili kesu za zipom.
Najbolje da ne koristite ruke, nego da postavite štipaljte ili da stavite kesu direktno preko mesa. Dodajte mlaćenicu i stavite sve u frižider. Okrećite pile s vremena na vreme.
Izvadite pile iz mlaćenice i namažite malo. Začinite solju i biberom.
Krompir operie pažljivo i stavite u veliki pleh za pečenje ili glinenu posudu sa poklopcem. Stavite pile na krompir, sipaje oko 100-200 ml vode tako da dno kalupa bude oko 1 cm pokriveno vodom.
Stavite poklopac i pecite sve 60 minuta na 200 stepeni. Skinie poklopac, odvojite tečnosti, namamžite pile sa malo maslaca i dodajte nekoliko kockica maslaca u krompir. Pecite pile sa krompirom bez poklopca oko 20-30 minuta da dobije zlatnu koricu.
Stavite pečeno pile na tanjir za serviranje. Pomešajte krompir sa 2 kašičice krupnijeg senfa i servirajte sa piletom.
Probajte i vi ovu neobičnu varijanu Celog pečenog pileta sa krompirom.