Način pripreme
Potopite suvo grožđde i suve brusnice u malo ruma na 30 minuta, periodično mešajte.
Izvadite koštice iz urmi ako ih ima i sitno isecite. Koristila sam prirodne urme bez šećera.
Umutite jaja sa prstohvatom soli i stevijom ili drugim zaslađivačem po ukusu. Ako odlučite da kolač napravite sa šećerom, količina je 5-6 supenih kašika.
Nakon toga dodajte sitan sir, ulje, vanilu i fino izrendanu koru od pola limuna, samo žuti deo.
Mešajte dok ne dobijete glatku smesu i počnite da dodajete brašno, prethodno prosejano i pomešano sa praškom za pecivo.
U početku mešajte kašikom, a posle mesite rukama dok ne dobijete srednje meko testo koje se ne lepi.
Pokrijte testo folijom ili krpom i ostavite da stoji 15 minuta.
Nakon toga razvucite testo na brašnom posutoj površini na veliki pravougaonik debljine oko 0.5 cm.
Pospite razvučemo testo miksom suvog voća i uvijte u rolat od šireg dela.
Uzmite oštar nož i isecite slatki rolat na dva dela po dužini, nakon toga okrenite svaki sa isečenim delom na gore i zalepite jedan u drugi.
Prebacite rolat na papir za pečenje i uz pomoć papira premestite u odgovarajući pleh.
Na kraju pospote krupnije isečenim orašastim plodovima i stavite da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 179 stepeni 30-35 minuta. Proverite drvenim štapićem da li je kolač sa sitnim sirom gotov.
Nakon što se ispeče stavite na rešetku da se ohladi i možete uživati bez griže savesti sa ovim ukusnim i aromatičnim kolačem sa sitnim sirom i suvim voćem bez šećera, odličan je za popodnevni čaj ili kafu.
Bon apetit!