Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki rolat»Aromatični kolač sa sitnim sirom bez šećera

Aromatični kolač sa sitnim sirom bez šećera

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Aromatični kolač sa sitnim sirom bez šećera5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Možete uživati bez griže savesti sa ovim ukusnim i aromatičnim kolačem sa sitnim sirom i suvim voćem bez šećera, odličan je za popodnevni čaj ili kafu."

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • so - prstohvat
  • stevija - 3 supene kašike ili drugi zaslađivač
  • sitan sir - 180 g
  • vanila - 1 kašičica, tečna
  • ulje - 50 ml
  • limun - kora od pola limuna
  • brašno - 250 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • suvo voće - 100 g, suvo grožđe, urme, brusnice
  • rum - 3 supene kašike
  • orašasti plodovi - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Potopite suvo grožđde i suve brusnice u malo ruma na 30 minuta, periodično mešajte.

Izvadite koštice iz urmi ako ih ima i sitno isecite. Koristila sam prirodne urme bez šećera.

Umutite jaja sa prstohvatom soli i stevijom ili drugim zaslađivačem po ukusu. Ako odlučite da kolač napravite sa šećerom, količina je 5-6 supenih kašika.

Nakon toga dodajte sitan sir, ulje, vanilu i fino izrendanu koru od pola limuna, samo žuti deo.

Mešajte dok ne dobijete glatku smesu i počnite da dodajete brašno, prethodno prosejano i pomešano sa praškom za pecivo.

U početku mešajte kašikom, a posle mesite rukama dok ne dobijete srednje meko testo koje se ne lepi.

Pokrijte testo folijom ili krpom i ostavite da stoji 15 minuta.

Nakon toga razvucite testo na brašnom posutoj površini na veliki pravougaonik debljine oko 0.5 cm.

Pospite razvučemo testo miksom suvog voća i uvijte u rolat od šireg dela.

Uzmite oštar nož i isecite slatki rolat na dva dela po dužini, nakon toga okrenite svaki sa isečenim delom na gore i zalepite jedan u drugi.

Prebacite rolat na papir za pečenje i uz pomoć papira premestite u odgovarajući pleh.

Na kraju pospote krupnije isečenim orašastim plodovima i stavite da se peče u prethodno ugrejanoj rerni na 179 stepeni 30-35 minuta. Proverite drvenim štapićem da li je kolač sa sitnim sirom gotov.

Nakon što se ispeče stavite na rešetku da se ohladi i možete uživati bez griže savesti sa ovim ukusnim i aromatičnim kolačem sa sitnim sirom i suvim voćem bez šećera, odličan je za popodnevni čaj ili kafu.

Bon apetit!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: