Način pripreme
Dunje dobro operite, isecite i uklonite semenke.
Stavite ih u tiganj sa nelepljivim premazom sa malo ulja i šećera, prelijte sa 1/2 šolje vode i dinstajte na šporetu dok ne omekšaju.
U dubljoj posudi umutite jaja i šećer do bele boje.
Dodajte vanilu i još malo mešajte. Rastopite maslac u mikrotalasnoj pećnici i dodajte ga u jaja, neprestano mešajući. Zatim dodajte kiselo mleko i takođe promešajte.
Prašak za pecivo se dodaje u brašno i prosejava, a zatim postepeno dodaje u mešavinu jaja, neprestano mešajući drvenom kašikom/ili silikonskom lopaticom.
Dobijena smesa se ravnomerno raspoređuje u okrugli pleh, prethodno obložen papirom za pečenje i premazanim uljem.
Dunje ocediti od sosa u kome su se kuvale i poređati na smesu za kolač.
Voćni kolač se peče na 180 stepeni oko 40 minuta.
Po želji se može posuti šećerom u prahu.
Domaći kolač od dunje je spreman.