Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki Rolat»Rolat od patišpanja sa malinama

Rolat od patišpanja sa malinama

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313841k93
Rolat od patišpanja sa malinama
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 2
07/08/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Rolat od patišpanja sa malinama je raskošan, a vaši gosti mogu da uživaju u njemu uz čašu likera"

Potrebni sastojci

  • maslac - 25 g
  • pavlaka u prahu - 6 kašika. /turski proizvod, ima slika/
  • sveže mleko - 150 ml
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 9 kašika
  • ulje - 1 kašika
  • brašno - 9 kašika
  • maline - 200 g
  • šećer u prahu - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Maslac i sveže mleko se vade iz frižidera da se koriste na sobnoj temperaturi.

Maline se operu i dobro ocede. Presečene su na polovine.

Stavite maslac u posudu miksera. Umuti se. Dodajte pavlaku u prahu i ulje. Dodajte sveže mleko. Mutite dok se ne dobije kremasta smesa. Ostavite u frižideru da se stegne.

Prethodna priprema krema nije obavezna.

Priprema se patišpanj kora za rolat. Razbijte jaja, odvojite belanca i žumanca. Stavite belanca u činiju miksera. Mutite. Dodajte 3 kašike šećera. Umutite u sneg.

Prebacite u veliku posudu. Posuda miksera se opere i osuši. Stavite žumanca u nju. Dodajte preostalih 6 kašika šećera. Mutite dok se ne dobije vazdušasta smesa. Postepeno dodajte brašno. Mutite svo vreme. Dodati polovinu umućenih belanaca i ponovo mutiti.

Dodati ostatak belanaca i pažljivo mešati špatulom da smesa ostane vazdušasta.

Pripremite veliki pravougaoni pleh sa papirom za pečenje. Blago se premaže uljem. Rerna se zagreva na 250 stepeni.

Smesu za patišpanj ravnomerno rasporedite u plehu. Po vrhu se poređaju maline. Mogu se rasporediti u figure. Pecite 5-10 minuta dok ne porumeni. Kora ne treba previše da se peče, da ne postane tvrda.

Prebacite koru na vlažnu gazu gornjom stranom na dole tako da lepši deo ostane sa spoljašnje strane rolata.

Odozgo prebacite gazu i ostavite da se ohladi, da krem ne bi tekao. Po vrhu kore premažite krem celom dužinom, ne razmazujući ga do kraja, da krem ne izađe iz rolata.

Urolajte slatki rolat od patišpanja. Ostavite ga u frižideru da se stegne. Slatki rolat od patišpanja sa malinama može se dodatno zasladiti šećerom u prahu, ali za moj ukus - nije neophodno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Predivan desert
07.08.2023 09:58