Način pripreme
Maslac i sveže mleko se vade iz frižidera da se koriste na sobnoj temperaturi.
Maline se operu i dobro ocede. Presečene su na polovine.
Stavite maslac u posudu miksera. Umuti se. Dodajte pavlaku u prahu i ulje. Dodajte sveže mleko. Mutite dok se ne dobije kremasta smesa. Ostavite u frižideru da se stegne.
Prethodna priprema krema nije obavezna.
Priprema se patišpanj kora za rolat. Razbijte jaja, odvojite belanca i žumanca. Stavite belanca u činiju miksera. Mutite. Dodajte 3 kašike šećera. Umutite u sneg.
Prebacite u veliku posudu. Posuda miksera se opere i osuši. Stavite žumanca u nju. Dodajte preostalih 6 kašika šećera. Mutite dok se ne dobije vazdušasta smesa. Postepeno dodajte brašno. Mutite svo vreme. Dodati polovinu umućenih belanaca i ponovo mutiti.
Dodati ostatak belanaca i pažljivo mešati špatulom da smesa ostane vazdušasta.
Pripremite veliki pravougaoni pleh sa papirom za pečenje. Blago se premaže uljem. Rerna se zagreva na 250 stepeni.
Smesu za patišpanj ravnomerno rasporedite u plehu. Po vrhu se poređaju maline. Mogu se rasporediti u figure. Pecite 5-10 minuta dok ne porumeni. Kora ne treba previše da se peče, da ne postane tvrda.
Prebacite koru na vlažnu gazu gornjom stranom na dole tako da lepši deo ostane sa spoljašnje strane rolata.
Odozgo prebacite gazu i ostavite da se ohladi, da krem ne bi tekao. Po vrhu kore premažite krem celom dužinom, ne razmazujući ga do kraja, da krem ne izađe iz rolata.
Urolajte slatki rolat od patišpanja. Ostavite ga u frižideru da se stegne. Slatki rolat od patišpanja sa malinama može se dodatno zasladiti šećerom u prahu, ali za moj ukus - nije neophodno.
Komentari