Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Prlenke»Domaća prlenka sa čubrom

Domaća prlenka sa čubrom

LiudmilaLiudmila
Inovator
5462031k
Domaća prlenka sa čubrom
Fotografije: Liudmila
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Ako znate kako miriše kod kuće, na ovom tek ispečenom hlebu sa mojim omiljenim ukusom - čubrom..."

Potrebni sastojci

  • belo brašno - 2 šolje
  • suvi kvasac - 7 g
  • so - 1 kašika, ravna
  • ajran - 1 šolja
  • ulje - 1 kašika
  • šećer - 1 prstohvat
  • čubar - 1, 5 kašike
  • maslac - za mazanje
  • šarena so - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kao meru koristim čašu kapaciteta 300 ml.

Prvo sam ispekao čubar na suvom tiganju da pusti aromu.

Zatim u dublju posudu stavim brašno, so, čubar, dobro promešam.

Ajran sam napravio od jedne i po kašike kiselog mleka i mlake vode. Pomešao sam ulje i kvasac sa prstohvatom šećera, samo sve dobro izmešao! Ovu tečnu smesu dodao sam u brašno i mešao kašikom. Kad se formira kugla, mesim rukom, nije mi trebalo više brašna, ali ako vam je testo lepljivo dodajte još malo brašna.

Gotovo testo sam prekrio providnom folijom i ostavio u posudi da naraste.

Posle otprilike sat vremena, bez pomeranja, stavio sam ga u tepsiju nauljenu maslacem i posutu brašnom.

Prlenku sam oblikovao rukama, oštrim nožem zasekao vrh i premazao mekim maslacem, posuo šaranom solju i sa malo belog brašna.

Pekao sam na 200 stepeni, stavio u hladnu rernu.

Pecite do željene boje.

Gotovu prlenku sam umotao čistom krpom.

Domaća prlenka sa čubrom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: