Način pripreme
Prvo što radimo je da očistimo brkove od školjki. Dobro ih operemo pod tekućom vodom i prokuvamo. Kuvanje se vrši bez vode.
Stavimo lonac na umerenu vatru i lagano otvorimo poklopac.
Školjke prokuvajte vrlo kratko, ne više od 10 minuta. Ako se školjke otvore, spremne su.
Kuvane školjke ostavite da se malo ohlade, očistite i pažljivo procedite bujon. Ostavljamo to po strani.
U ovom slučaju nam neće trebati, ali možemo bujon čuvati u flaši i koristiti za školjke sa pirinčem ili za riblju čorbu.
Isecite 1/2 luka na tanka rebarca, a drugu polovinu sitno iseckajte.
Luk lagano izgnječite rukom i pomešajte sa školjkama.
Dodajte im mirođiju i promešajte.
U teglu sipajte sok od limuna, maslinovo ulje i biber, umutite da se dobro izmeša.
Prelijte preko školjki, promešajte i poslužite salatu od školjki.
Salata od školjki sa crvenim lukom i mirođijom je gotova.